Romania a ajuns printre primele zece tari din lume in privinta ritmului de imbatranire a populatiei
Romania se afla in top 10 al statelor ale caror populatii imbatranesc de la an la an, iar trei din 10 varstnici din tara noastra nu au pe cine se baza in situatii de necesitate, a informat presedintele Asociatiei Institutul Roman pentru Imbatranire Activa, Alexandra Dobre.
Dobre a mentionat, in deschiderea Congresului National de Imbatranire Activa, care se desfasoara miercuri si joi, ca varstnicii sunt considerati de multe ori o povara. Conceptul de imbatranire activa, lansat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 2012, are scopul de a schimba aceasta idee, a explicat ea.
„Varstnicii sau seniorii sunt considerati de multe ori a fi o povara. Acest concept vizeaza optimizarea oportunitatilor pentru sanatate si securitate in scopul imbunatatirii calitatii vietii persoanelor varstnice. Termenul se refera, de asemenea, la combinarea participarii persoanelor in varsta la viata economica, sociala, culturala, spirituala cu abilitatea de a ramane activi atat fizic, cat si mental in continuare”, a explicat Alexandra Dobre, citata de Agerpres.
Potrivit acesteia, studiile sociologice adresate persoanelor varstnice din Romania arata ca 55% dintre acestea spun ca se simt singure, peste 30% nu interactioneaza cu mai mult de trei, patru persoane intr-o luna, iar trei din 10 varstnici nu au pe cine se baza in situatii de necesitate.
„Deci, bunicii si parintii nostri de multe ori, peste 30% dintre dansii, nu au cu cine socializa, discuta cu maxim trei – patru persoane intr-o luna intreaga. Este dramatic. Ca sa nu mai spunem ca unii dintre ei declara ca au o stare proasta de sanatate atat fizica, cat si mentala”, a completat presedintele Asociatiei Institutul Roman pentru Imbatranire Activa.
Dobre a subliniat ca trebuie ridicat nivelul de constientizare asupra imbatranirii demografice a populatiei globului si, mai ales, a populatiei tarii noastre.
„Ne aflam in top 10 tari ale caror populatii imbatranesc de la an la an. La noi imbatranirea se intampla cu 20 – 30 de procente anual la nivelul populatiei. Este foarte ingrijorator. Stiu ca pe agenda sunt mai multe probleme, dar trebuie sa ne oprim putin si sa ne gandim si la aceasta, pentru ca fenomenul acesta ajunge la un moment dat sa puna foarte mare presiune si pe sistemul social si pe sistemul de politici publice si pe sistemul de sanatate, de pensii, pe sistemul economic al tarii. Ne priveste pe fiecare dintre noi”, a transmis ea.
Asociatia Institutul Roman pentru Imbatranire Activa propune infiintarea unei agentii nationale pentru varstnici, o institutie publica de sine statatoare, care sa fie singura care trateaza aceasta problematica.
Organizatia mai propune ca 1 octombrie, cand se marcheaza Ziua Internationala a Varstnicilor, sa fie declarata zi libera.
„Sustinem initiativa ca ziua de 1 octombrie, cunoscuta ca zi internationala a persoanelor varstnice, sa fie decretata zi libera nationala. Nu propunem sa stam cu totii acasa, desi nu ar fi neaparat rau, dar, asa cum stam cu copiii de 1 iunie, cum ne sarbatorim mamele pe 8 martie, poate am putea sa ne sarbatorim si bunicii si parintii ajunsi in partea a doua a vietii”, a explicat Dobre.
Institutul Roman pentru Imbatranirea Activa este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2020.