Robotul NASA Perseverance a produs pe Marte suficient oxigen pentru a permite unui astronaut sa respire timp de zece ore
In cadrul unui experiment in premiera mondiala, robotul NASA Perseverance a produs suficient oxigen pe Marte pentru a sustine un astronaut timp de cateva ore, anunta surse oficiale americane. Roverul Perseverance, care a aterizat pe planeta rosie in februarie 2021, a ars periodic dioxidul de carbon din atmosfera pentru a genera cantitati mici de oxigen timp de mai bine de doi ani.
Folosind un dispozitiv nu mai mare decat un cuptor cu microunde, el a reusit sa extraga in total 122 g de oxigen – ceea ce i-ar permite unui astronaut sa respire pe Marte timp de aproximativ trei ore. Aproximativ 5 g sunt suficienti pentru un astronaut timp de 10 minute, ceea ce da speranta ca productia la scara mai mare ar putea sustine viata umana si ar putea furniza combustibil pentru rachete in timpul explorarilor viitoare.
Dispozitivul care a realizat acest lucru, numit MOXIE, a produs oxigen in 16 ocazii separate, de la prima incercare din aprilie 2021, iar rezultatul a depasit cu mult obiectivele initiale ale NASA, potrivit administratorului adjunct Pam Melroy.
„Performanta impresionanta a MOXIE arata ca este fezabil sa extragem oxigen din atmosfera lui Marte – oxigen care ar putea ajuta la furnizarea de aer respirabil sau de combustibil pentru rachete pentru viitorii astronauti”, a declarat aceasta.
„Dezvoltarea unor tehnologii care sa ne permita sa folosim resursele de pe Luna si Marte este esentiala pentru a construi o prezenta lunara pe termen lung, pentru a crea o economie lunara robusta si pentru a ne permite sa sustinem o prima campanie de explorare umana pe Marte.”
In momentul de varf, MOXIE a creat 12 g de oxigen intr-o ora, ceea ce reprezinta dublul obiectivului NASA, si a ajuns la o puritate de cel putin 98%.
Peisajul martian si zgomotul produs de puternicele vanturi de pe Planeta Rosie pot fi vazute si auzite in imaginile de mai jos.
Surface of Mars captured by Curiosity rover. Listen to the sounds from 140 million miles away. pic.twitter.com/3t2jQFF9h7
— 🖖🏿☢️ NUCLEAR 🤯 PASTA 🍝 (@NeptuneDaze) September 10, 2023