Rise Project a dat publicitatii noi documente din celebra „valiza din Teleorman”. De data aceasta este vorba despre o corespondenta dintre un fost general al serviciului de spionaj extern si Tel Drum in scopul facilitarii de afaceri in Libia.
In 2012, la scurt timp dupa ce Victor Ponta s-a instalat ca premier PSD, un fost general de spionaj, Mircea Has, ii scria directorului Tel Drum, Petre Pitis, despre oportunitatile de afaceri din Libia.
„De la intalnirea avuta in urma cu putine zile împreuna cu Nelu si domnul Adi I., am avut astazi ocazia sa discut cu o cunostinta (roman) care are si el conexiuni in Libia. Mi-a spus ca in orasul Misurata are trei licitatii castigate anterior evenimentelor pentru reabilitare spital (67 milioane euro din care 23 numai reconstruire si restul e aparatura) si constructie alte doua obiective (ambele in valoare de cca.500 milioane $). Are relatii bune acolo, la nivel de Primarie. Una peste alta, e avansat acolo la relatii. Orasul Misurata e ‘putin cam distrus’ de lupte si sunt bani pentru reconstructie. Cunostinta mea este gata sa stam de vorba in trei si sa va spuna ce e la Misurata. Astept raspunsul dvs.”, afirma Has intr-un email adresat lui Pitis.
Documentele arata ca Tel Drum a decis inca din octombrie 2010 sa-si infiinteze o reprezentanta (sucursala sau filiala) in Republica Socialista Libiana. “Fratele conducator” tinea inca de toate parghiile puterii acolo. Revolutiile nu incepusera in Magreb, iar teleormanenii pandeau contractele mari de infrastructura ale regimului gaddafist.
S-au bagat la orice inseamna santier pe bani publici: drumuri, poduri, autostrazi, mentenanta, canalizare, alimentare cu apa, spatii verzi in zonele urbane, irigatii, constructii industriale si civile. Directorul Petre Pitis a fost desemnat reprezentantul Tel Drum in fata autoritatilor libiene, sa deschida conturi bancare, sa plateasca impozite, sa angajeze oameni etc.
Potrivit obiceiurilor locale, Tel Drum a dat scris ca n-a avut niciodata relatii cu statul Israel, ca nici nu va avea vreodata si ca noua societate sau angajatii ei nu vor interveni in afacerile interne ale Jamahiriei. Documentatia depusa respecta cu atentie terminologia de lemn a dictaturii arabe.
Dimensiunea combinatiei reiese din scrisorile de bonitate emise de cele doua banci romanesti pentru a servi Tel Drum in Libia. Unicredit Tiriac Bank avanseaza chiar un plafon enorm de imprumut la care s-a fi incadrat compania in acea faza: 100 de milioane de dolari. Mai moderata, BRD ii certifica comportamentul de bun platnic, in conditiile unui imprumut de 16 milioane de lei, aflat in derulare.
RISE a mai gasit un document intern de 20 de pagini, cu indicatori tehnici si necesar de materiale. Bazat pe un caiet de sarcini libian, draftul vizeaza executarea retelei de drumuri, trotuare si iluminat public in orasul Hun, capitala districtului Jufra din centrul tarii.
Laudacii cei mai mari sunt primaria Alexandria si Consiliul Judetean (CJ) Teleorman. Cuvintele de ordine sunt excelenta, profesionalism, eficienta, standarde inalte, asa cum drumarul a dovedit in judet. La primarie a semnat edilul Victor Dragusin si la CJ – adjunctul lui Liviu Dragnea, Eugen Ovidiu Vlad.
Citeste continuarea pe Rise Project.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…