Revolutia verde: Energia regenerabila ar putea acoperi aproape jumatate din cererea globala de energie electrica pana in 2030

pagina verde

fabrica, panouri fotovoltaice, Romania, Covasna, PNRR

Pana in 2030, capacitatea de energie regenerabila va creste de 2,7 ori. Aceasta ar insemna ca aproape jumatate din cererea mondiala de energie electrica ar fi acoperita de energii regenerabile. Acesta este rezultatul unei analize a Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), relateaza Der Spiegel.

Acest lucru ne aduce mai aproape de obiectivul convenit la Conferinta Mondiala privind Clima de anul trecut de triplare a capacitatii pana in 2030. Cu toate acestea, este nevoie de un sprijin mai mare pentru extinderea in tarile din Africa si Asia de Sud-Est, printre altele, precizeaza AIE.

Potrivit analizei, politicile privind clima si securitatea energetica ale multor tari au adus o contributie decisiva la asigurarea faptului ca energiile regenerabile sunt oferite la costuri competitive in comparatie cu centralele electrice pe combustibili fosili. Acest lucru a dus la cresterea cererii din partea sectorului privat si a gospodariilor. In acelasi timp, masurile de politica industriala au promovat productia de panouri solare si turbine eoliene.

Pana in 2030, 60% din expansiunea energiilor regenerabile va avea loc in China.

Potrivit previziunilor, doar parcurile fotovoltaice vor reprezenta 80% din cresterea globala a capacitatii regenerabile pana in 2030. Acesta este rezultatul constructiei de noi centrale solare mari si al cresterii sistemelor solare pe acoperisurile companiilor si gospodariilor.

AIE prezice, de asemenea, o revigorare a sectorului eolian: ritmul de expansiune se va dubla intre 2024 si 2030, comparativ cu perioada dintre 2017 si 2023. „Energiile regenerabile se dezvolta mai repede decat isi pot stabili tintele guvernele nationale”, a declarat directorul AIE, Fatih Birol. „Acest lucru nu se datoreaza doar eforturilor de reducere a emisiilor sau de crestere a securitatii energetice, ci si pentru ca energiile regenerabile sunt acum cea mai ieftina optiune pentru construirea de noi centrale electrice in aproape fiecare tara din lume”, a mai spus el.

Prin urmare, obiectivul de triplare pana in 2030 poate fi atins daca se face mai mult la nivel international pentru a reduce costurile mari de finantare pentru noile proiecte in tarile emergente si in curs de dezvoltare. Acestea incetinesc in prezent cresterea energiilor regenerabile in regiuni cu potential ridicat, cum ar fi Africa si Asia de Sud-Est.

Analiza AIE solicita, de asemenea, tarilor sa sporeasca integrarea surselor de energie regenerabila variabila, cum ar fi energia fotovoltaica si energia eoliana, in sistemele lor electrice. Proportia productiei de energie electrica neutilizata din surse regenerabile a crescut recent considerabil si este deja in jur de zece procente in mai multe tari. Pentru a contracara acest lucru, tarile trebuie sa creasca flexibilitatea sistemului electric, sa modernizeze liniile si sa creasca capacitatile de stocare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: