Administratia Biden va trimite, pentru prima data, munitii perforatoare care contin uraniu saracit in Ucraina, potrivit unui document vazut de Reuters si confirmat separat de doi oficiali americani.
Cartusele, care ar putea ajuta la distrugerea tancurilor rusesti, fac parte dintr-un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care urmeaza sa fie dezvaluit in saptamana viitoare. Munitiile pot fi trase din tancurile americane Abrams care, potrivit unei persoane familiarizate cu chestiunea, sunt de asteptat sa fie livrate in Ucraina in urmatoarele saptamani.
Unul dintre oficiali a spus ca pachetul de ajutor care urmeaza va avea o valoare cuprinsa intre 240 de milioane si 375 de milioane de dolari, in functie de ceea ce este inclus. Valoarea si continutul pachetului erau inca in curs de finalizare, au spus oficialii.
Casa Alba nu a raspuns imediat unei cereri de comentarii.
Desi Marea Britanie a trimis munitie cu uraniu saracit in Ucraina la inceputul acestui an, acesta ar fi primul transport american de o astfel de munitie si va starni probabil controverse. Urmeaza unei decizii anterioara a administratiei Biden de a furniza munitii cu dispersie Ucrainei, in ciuda preocuparilor legate de pericolele pe care le prezinta acestea pentru civili.
Utilizarea munitiilor cu uraniu saracit a fost aprig dezbatuta, oponentii precum Coalitia Internationala pentru Interzicerea Armelor cu Uraniu spunand ca exista riscuri periculoase pentru sanatate din cauza ingerarii sau inhalarii prafului de uraniu saracit, inclusiv cancer si malformatii congenitale.
Un produs secundar al imbogatirii cu uraniu, uraniul saracit este folosit pentru munitie, deoarece densitatea sa extrema ofera cartusele capacitatea de a patrunde cu usurinta in blindajul si de a se autoaprinde.
In timp ce uraniul saracit este radioactiv, este considerabil mai putin decat uraniul natural, desi particulele pot persista o perioada considerabila de timp.
Statele Unite au folosit munitii cu uraniu saracit in cantitati masive in razboaiele din Golf din 1990 si 2003 si bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii in 1999.
Agentia Internationala pentru Energie Atomica, spune ca studiile din fosta Iugoslavie, Kuwait, Irak si Liban „au indicat ca existenta reziduurilor de uraniu saracit dispersate in mediu nu prezinta un pericol radiologic pentru populatia din regiunile afectate.”
Totusi, materialul radioactiv s-ar putea adauga la provocarea masiva de curatare postbelica a Ucrainei. Parti ale tarii sunt deja presarate cu munitii neexplodate de la bombe cu dispersie si alte munitii si sute de mii de mine antipersonal.
The Wall Street Journal a raportat la mijlocul lunii iunie ca SUA se gandeau sa trimita in Ucraina munitii cu uraniu saracit.
Pachetele recente de ajutoare cu arme pentru Ucraina au inclus tunuri, rachete de aparare aeriana si vehicule terestre, in timp ce contraofensiva Ucrainei continua. Reuters nu a putut determina ce altceva mai continea pachetul in afara de munitiile cu uraniu saracit.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…