externe

Republica Moldova se pregateste sa paraseasca CSI, organizatia marioneta a Rusiei

Republica Moldova isi pregateste iesirea din Comunitatea Statelor Independente (CSI) controlata de Rusia. Chisiunaul a boicotat si ultimul summit al acestei organizatii, care a avut loc acum cateva zile la Sankt-Petersburg, relateaza Deutsche Welle.

Comunitatea Statelor Independente este o organizatie creata de Rusia pe ruinele URSS, pentru a mentine in sfera sa de influenta tarile ex-sovietice – o modalitate de „divort civilizat” de URSS care, in opinia analistilor politici, se doreste sa fie prelungita. Documentele de constituire au fost semnate pe 21 decembrie 1991, la scurt timp dupa disparitia URSS. Din partea Republicii Moldova, fara consultarea prealabila a Parlamentului, acordul a fost semnat de primul presedinte al Moldovei independente, Mircea Snegur. Parlamentul de la Chisinau, care tocmai proclamase ruperea de URSS, a refuzat sa ratifice acordul semnat de Snegur. Documentul a fost ratificat de legislativul de la Chisinau abia in 1994, cand s-a format o majoritate parlamentara nostalgica dupa trecutul sovietic.

Drapelul Moldovei a lipsit la summit-ul CSI

Imediat dupa invazia Rusiei asupra Ucrainei, in februarie 2022, autoritatile pro-europene de la Chisinau au limitat participarea tarii la evenimentele organizate in cadrul CSI, iar din vara, dupa ce Moldova a devenit tara candidata pentru aderare la UE, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a anuntat suspendarea participarii Moldovei pe platforma CSI.

Drapelul Republicii Moldova a lipsit la summitul informal al CSI, organizat in zilele de 26 si 27 decembrie la Sankt-Petersburg. Nici un oficial de la Chisinau nu a participat la reuniune. Dupa semnarea cerererii de aderare a Moldovei la UE de catre actualul presedinte Maia Sandu, la Chisinau se discuta tot mai des despre oportunitatea ramanerii tarii in CSI si despre incompatibilitatea detinerii concomitente a calitatii de membru al UE si de membru al CSI.

Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Igor Grosu, lider al partidului (PAS) ce detine majoritatea in legislativul moldovean, sustine ca abia asteapta ca Moldova sa se rupa de CSI. „O sa ajungem la momentul cand va trebui sa luam o decizie politica. Ea va fi dictata de avansarea noastra pe parcursul european. Credeti-ma, astept acest moment”, a spus el in cadrul unui interviu televizat. Totusi, Grosu a precizat ca momentul iesirii din CSI trebuie analizat si discutat foarte atent, pentru ca, „in cadrul acestui format, mai exista o serie de angajamente, tratate cu alte tari-membre cu care noi trebuie sa tinem legatura”, a explicat Igor Grosu.

Este vorba in primul rand de libertatea moldovenilor de a circula fara vize in spatiul ex-sovietic, dar si de anumite beneficii economice, care insa raman tot mai putine din cauza santajului si embargourilor impuse de Rusia in ultimii 20 de ani. Din cauza restrictiilor economice prin care Rusia a mustrat politic Chisinaul pentru semnarea Acordului de Asociere la UE in 2014, producatorii si exportatorii moldoveni s-au reorientat rapid spre piata europeana, astfel incat acum, pentru moldoveni, piata CSI este practic neglijabila. Piata UE absoarbe aproape 70% din marfurile moldovenesti.

Unele acorduri cu membri CSI trebuie inlocuite cu acorduri bilaterale

La ora actuala, autoritatile de la Chisinau examineaza acordurile pe care Moldova le-a semnat ca parte a CSI, iar dupa aceasta vor fi demarate discutiile despre o eventuala iesire din aceasta organizatie, a anuntat presedintele Maia Sandu. Ea a precizat ca in cadrul CSI au fost semnate acorduri (sute de acorduri – n.n.) care nu se refera doar la relatia Moldovei cu Rusia. „Exista anumite acorduri, in special economice, de care beneficiaza agentii economici. Noi stim ca Federatia Rusa nu a respectat acordul de liber schimb pentru anumite produse din Moldova, dar exista aceste schimburi comerciale cu alte tari. Ministerul de Externe face o analiza a tuturor acestor acorduri si vom vedea care va fi recomandarea”, a mentionat sefa statului. Ea a recunoscut ca „anumite intelegeri in CSI sunt total nepotrivite sau, pe anumite domenii, chiar inutile”.

Nicu Popescu: „Prioritatea noastra absoluta este aderarea la UE”

Potrivit sefului diplomatiei moldovene, Nicu Popescu, autoritatile de la Chisinau nu mai participa la reuniunile CSI si nici la alte evenimente organizate in cadrul acestei organizatii, iar prin asta Chisinaul semnaleaza clar un dezacord total cu tendintele care se manifesta in acest spatiu. „Prioritatea noastra absoluta este integrarea si aderarea la UE”, a precizat ministrul de Externe.

De partea cealalta, presa pro-Kremlin si politicienii pro-rusi din Moldova se chinuie sa mentina perceptia ca Moldova nu poate supravietui economic fara CSI si Rusia. Statisticile oficiale arata insa exact contrariul. Totusi, fostul ambasador al Moldovei la Moscova, Anatol Taranu, crede ca pentru Moldova, o incetare treptata a prezentei sale in cadrul CSI ar fi solutia cea mai buna, inclusiv pentru ca „o ruptura brusca a legaturilor cu CSI ar complica relatiile cu Tiraspolul”, iar acest element at fi folosit de Moscova pentru a creste tensiunea in Transnistria.

In noiembrie 2022, premierul moldovean Natalia Gavrilita a declarat ca Republica Moldova ramane membra a CSI si isi plateste cotizatiile anuale. Ea a mentionat ca acum nu este momentul pentru „decizii pripite, care ar putea duce la escaladare”. Republica Moldova plateste anual 5,7 milioane de lei moldovenesti pentru calitatea de membru al CSI si 3,8 milioane de lei catre Adunarea interparlamentara a CSI. Georgia si Ucraina au parasit CSI in 2008 si, respectiv, in 2014, dupa agresiunea rusa asupra teritoriilor celor doua state.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago