Categories: news

Replica acida a lui Kovesi la declaratiile ministrului Justitiei. Sefa DNA nu se lasa intimidata de presiunile lui Toader si ale PSD

DNA a dat publicitatii un comunicat de presa in care isi precizeaza pozitia fata de declaratiile ministrului Justitiei, Tudorel Toader, prin care i se sugera Laurei Codruta Kovesi sa demisioneze.

„Cu referire la cauza mediatizata prin comunicatele nr. 190/VIII/3 din 27 februarie 2017 si 126/VIII/3 din 2 februarie 2017, constituita ca urmare a unei sesizari formulate de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate in competenta de solutionare a Directiei Nationale Anticoruptie, in legatura cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, pentru a raspunde interesului public pe care aceasta cauza l-a suscitat, interes sustinut de amploarea dezbaterilor, in vederea corectei informari a opiniei publice, Biroul de Informare si relatii Publice este abilitat sa prezinte aspecte referitoare la obiectul dosarului penal si masurile dispuse:

1. Dosarul penal a vizat investigarea de fapte prevazute de legea penala descrise in cuprinsul denuntului cu care au fost sesizate organele de urmarire penala. https://www.pna.ro/faces/comunicat.xhtml?id=8044

Cercetarile au fost efectuate de procurori in concordanta cu dispozitiile legale si cu jurisprudenta constanta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care statueaza ca procurorul are obligatia de a desfasura o ancheta efectiva pentru aflarea adevarului, inclusiv in situatiile in care sesizarea priveste adoptarea unor acte publicate in Monitorul Oficial.

Sub acest aspect, sunt relevante considerentele sentintei penale nr. 529 din 4 iunie 2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a aratat ca: „In cazul in care sustinerile petentului au o baza factuala decurgand din fapte notorii, orice deficienta a anchetei care ii reduce capacitatea de a stabili imprejurarile cauzei sau persoanele responsabile risca sa duca la concluzia ca ea nu corespunde cerintelor unui proces echitabil.
In acest context, cerinta de promptitudine si diligenta rezonabila este implicita. Mai mult, in circumstante cum sunt cele in speta, in care plangerea vizeaza aspecte care decurg dintr-un act publicat in Monitorul Oficial, este de asteptat o rigoare mai mare din partea autoritatilor in ancheta desfasurata.”

Astfel, respectand dispozitiile legale si practica Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea stabilirii imprejurarilor cauzei, au fost administrate probe constand in declaratii de martori, ridicari de documente, procurorul avand obligatia de a efectua o ancheta penala efectiva.

2. Aparitia unor decizii ale Curtii Constitutionale care interpreteaza dispozitiile constitutionale intr-o modalitate diferita de cea adoptata de alte institutii reprezinta un eveniment normal in procesul de interpretare a legilor.

Aceste decizii vizeaza principii constitutionale care nu au mai fost analizate pana la acel moment si care pot duce la aparitia unor puncte de vedere diferite, avand in vedere ca nu cuprind norme exprese cu privire la conduita pe care trebuie sa o urmeze reprezentantii institutiilor.

In acest sens, trebuie remarcat ca in perioada anterioara Curtea Constitutionala a constatat existenta unor conflicte de natura constitutionala, determinate de incalcarea unor principii constitutionale, intre:

– Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si Parlament – Camera Deputatilor si Senat (Decizia nr. 270/2008 publicata in Monitorul Oficial nr. 290 din 15 aprilie 2008);
– Presedintele Romaniei si puterea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie (Decizia nr. 1222/2008 publicata in Monitorul Oficial nr. 864 din 22 decembrie 2008);
– Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei (Decizia nr. 1431/2010 publicata in Monitorul Oficial nr. 758 din 12 noiembrie 2010);
– Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei (Decizia nr. 1525/2010 publicata in Monitorul Oficial nr. 818 din 7 decembrie 2010).

3. Potrivit Constitutiei, procurorii reprezinta interesele generale ale societatii, apara ordinea de drept precum si drepturile si libertatile cetatenilor.

Avand in vedere statutul si atributiile conferite de Lege si Constitutie, actele si solutiile dispuse de procurori sunt supuse controlului instantelor de judecata, iar evaluarea profesionala a procurorilor este realizata numai de catre Consiliul Superior al Magistraturii”, se afirma in comunicat.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat duminica, la Antena 3, ca se va intalni, in zilele urmatoare, cu procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, si procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru a discuta despre ancheta legata de OUG 13, aratand ca nu exclude posibilitate ca cei doi sa demisioneze.

„Zilele urmatoare, voi avea discutii cu procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte, domnul Augustin Lazar, si separat cu procurorul sef de la Directia Nationala Anticoruptie, pe tema despre care vorbim, evolutiile acestea, modul in care dansii s-au raportat la lege, s-au raportat la standardul constitutional, s-au raportat la standardele Comisiei de la Venetia. (…) Sigur, eu nu exclud ca, in lipsa unei proceduri declansate de mine, sa aiba dansii initiativa unei proceduri launtrice, individuale, privind modul in care s-au pozitionat, repet, la dispozitii legale, constitutionale si chiar in dezbaterile din spatiul public, intr-o perioada atat de sensibila”, a declarat ministrul Justitiei.

Intrebat ce va face daca cei doi nu vor demisiona, Tudorel Toader a spus: „Nu as vrea sa speculez ca stiu ceva in acest sens. Doar ma refeream la faptul ca exista aceasta posibilitate. Si veti spune dumneavoastra: Si daca ea nu se va concretiza? Eu ce voi face? (…) In paralel, probabil incepand de maine, prin intermediul colegilor mei de la Ministerul Justitiei, voi face o fundamentare, o evaluare a activitatilor desfasurate de Ministerul Public pe de o parte, de DNA pe de alta parte. Si atunci, evaluarea va avea doua componente: pe de o parte, cea profesionala, pe cauze, pe de alta parte, cea manageriala, privind institutiile pe care domniile lor le conduc. Dupa ce am discutia cu dansii si voi face aceasta evaluare pe doua directii, voi stabili masurile pe care le voi lua”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Ovidiu Albu

Share
Published by
Ovidiu Albu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago