REPER transmite ca a luat act de „ingrijorarea profunda” a ambasadei Chinei cu privire la vizita deputatului Catalin Tenita in Taiwan si participarea acestuia la summit-ul IPAC. REPER arata ca Taiwan este una dintre cele mai puternice democratii ale lumii si un partener cu care Uniunea Europeana trebuie sa intensifice relatiile strategice, economice si comerciale si de la care Romania are ce invata.
”Am luat act de ‘ingrijorarea profunda’ a ambasadei Chinei cu privire la vizita colegului nostru Catalin Tenita, parlamentar REPER, in Taiwan si participarea sa la summit-ul IPAC. Taiwan este una dintre cele mai puternice democratii ale lumii, o economie al carei model de dezvoltare este un exemplu de bune practici, o sursa de inspiratie pentru multe state in domeniul educatiei si cercetarii, un exemplu de rezilienta impotriva dezinformarii, un partener cu care Uniunea Europeana trebuie sa intensifice relatiile strategice, economice si comerciale si de la care Romania are ce invata”, arata REPER intr-un comunicat oficial.
“Cu privire la recomandarile Ambasadei Chinei, precizam ca Partidul REPER nu obisnuieste sa controleze si sa corecteze comportamente ale membrilor sai, atata timp cat ele respecta rigorile legii, ale eticii si regulile organizatiei, intrucat consideram ca aceasta nu este o practica fireasca intr-un stat democratic. Colegul nostru a actionat si reactionat in conformitate cu principiile in care credem si cu valorile lumii libere. In 2023 am avut, impreuna cu o delegatie a Parlamentului European, un schimb foarte bun de experienta cu Taiwanul despre ce face Uniunea Europeana ṣi ce face guvernul taiwanez in domenii precum securitatea lanturilor globale de aprovizionare, infrastructura critica sau razboi hibrid, cum putem creste cooperarea in industria noilor tehnologii si a semiconductorilor, dar si in cercetare si educatie. Consideram ca felul in care Taiwan investeste in educatie, cu o alocare de aproximativ 5% din PIB pentru o strategie foarte ambitioasa de formare la nivel national si international, este un model pentru Romania si ca avem nevoie de parteneriate cu universitati si experti din Taiwan, care sunt printre cei mai buni ai lumii”, a precizat copresedinta REPER, Ramona Strugariu.
Potrivit REPER, ”o tara care se confrunta cu aproximativ 30 de milioane de atacuri cibernetice pe zi are o experienta solida in combaterea dezinformarii si in consolidarea proceselor democratice, pe care Europa ar trebui sa o foloseasca. Felul in care Taiwan isi apara democratia este impresionant”.
“Speram ca Uniunea Europeana va continua sa isi intareasca politica de cooperare cu Taiwan si contam pe delegatia Romaniei in Parlamentul European sa sustina si sa contribuie la aceasta dimensiune din Comisia pentru Afaceri Externe, asa cum a facut-o si REPER, sa militeze pentru siguranta stramtorii Taiwan Straight, traversata de jumatate din flota comericala a lumii, sa condamne ferm orice forma de agresiune impotriva Taiwan-ului si sa sustina activ respectul pentru drepturile omului raportat la orice potential partener european sau al Romaniei si in orice situatie, lucruri pe care trebuie sa le asume, foarte ferm, si guvernul Romaniei, in momentul in care initiaza sau valideaza orice parteneriat economic sau de alta natura”, a adaugat Dragos Pislaru, copresedinte REPER.
REPER prezinta si raspunsul deputatului Catalin Tenita catre Ambasadorul Republicii Populare Chineze.
”Stimate Domnule Ambasador, va multumesc pentru atentia acordata activitatii mele publice si pentru comunicarea pozitiei oficiale a Republicii Populare Chineze. Doresc sa subliniez ca pozitia mea in calitate de ales, precum si cea a partidului REPER, sunt in deplina concordanta cu cele ale Uniunii Europene, asa cum sunt mentionate in documentele oficiale, inclusiv in Rezolutia Parlamentului European din 15 septembrie 2022 referitoare la situatia din Stramtoarea Taiwan”, scrie Tenita, citat de news.ro.
Deputatul REPER precizeaza ca in primul rand, nu neaga angajamentul UE fata de politica „O singura China” ca fundament politic al relatiilor UE-China, iar aceasta pozitie este clar stipulata in paragraful 3 al rezolutiei mentionate.
”In acelasi timp, UE recunoaste Taiwanul ca un partener de incredere in Asia, cu care impartasim valori comune precum democratia, statul de drept si drepturile omului. Conform paragrafului A al rezolutiei, „UE si Taiwanul sunt parteneri care impartasesc aceeasi viziune si au valori comune precum libertatea, democratia, drepturile omului si statul de drept”. Ca reprezentant ales, consider ca este de datoria mea sa explorez oportunitati de colaborare care pot aduce beneficii cetatenilor romani. In acest sens, intentionez sa dezvolt relatii de cooperare pe termen lung cu municipalitati si autoritati din Taiwan, in special in domenii precum furnizarea de servicii publice si dezvoltarea urbana durabila”, spune deputatul.
Catalin Tenita mentioneaza ca aceste initiative sunt in concordanta cu paragraful 17 al rezolutiei, care „incurajeaza intensificarea schimburilor economice, stiintifice, culturale si politice dintre UE si Taiwan, inclusiv la cele mai inalte niveluri, astfel incat sa reflecte pe deplin cooperarea dinamica, multidimensionala si stransa dintre UE si Taiwan, in calitate de parteneri care impartasesc aceeasi viziune”.
”Voi folosi relatiile stabilite in cadrul vizitelor mele recente pentru a initia un program de invatare reciproca impreuna cu colegi consilieri locali din Romania. Scopul este de a contribui la dezvoltarea unor orase mai bune, mai prospere si mai incluzive. Poate vom ajunge chiar la un protocol de infratire. De asemenea, in linie cu paragraful 15 al rezolutiei, care „saluta planurile recent anuntate de Lituania de a deschide un birou de reprezentare comerciala in Taipei”, consider ca este in interesul Romaniei sa aiba reprezentante bilaterale la Taipei si Bucuresti, precum si sa imbunatateasca conditiile de acces si desfasurare a activitatilor comerciale. Doresc sa subliniez ca toate aceste initiative se inscriu in cadrul politicii „O singura China” a Uniunii Europene si vizeaza exclusiv cooperarea practica in beneficiul cetatenilor. Conform paragrafului 3 al rezolutiei, „UE sustine initiativele care vizeaza dialogul si consolidarea increderii”, spune parlamentarul.
”Reiterez asadar angajamentul fata de mentinerea pacii si stabilitatii in regiune, asa cum se mentioneaza in paragraful 2 al rezolutiei: „statu-quo-ul Stramtorii Taiwan nu trebuie modificat unilateral si insista sa se opuna recurgerii la forta sau amenintarii cu forta”. Intr-un final, as vrea sa inchei cu acea vorba celebra spusa de un profesor din Republica Populara Chineza, la finalul anilor 1990, dupa ce a vizitat Taiwanul: “Cel mai frumos peisaj din Taiwan sunt oamenii sai.” Asa cred si eu, societatea taiwaneza este minunata prin atasamentul ei la democratie si la implicare civica si trebuie sa facem totul ca sa ramana asa”, mai scrie Catalin Tenita.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…