analize

Rectorul Universitatii „Babes-Bolyai”, Daniel David: „Solidaritatea romanilor a scazut fata de Ucraina”

Rectorul Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, prof. dr. Daniel David, a declarat ca razboiul declansat de Rusia in Ucraina, in urma cu doi ani, i-a polarizat pe romani. O analiza a momentului, obtinuta de Agerpres:

„Exista polarizare, deci si empatie/compasiune, dar si atitudini negative. Cam asa cum este si profilul nostru psihocultural: initial teama si revolta pe scara larga, transpuse intr-o atitudine pozitiva mai larga fata de Ucraina, apoi polarizare, totul intr-un cadru de inconsistenta atitudinala la nivel de populatie.

Oamenii obisnuiti nu gandesc istoric; poate folosesc istoria, asa cum o inteleg ei, pentru a-si justifica post factum unele decizii cotidiene. Simplu spus, relatia cu Ucraina este perceputa acum polarizat, exagerandu-se atat negativul, cat si pozitivul, iar cu Moldova adesea intr-o exagerare a pozitivului, unde ma ingrijoreaza inconsistenta noastra si neatentia la realism”, a spus Daniel David.

Necesitatea accesului la surse credibile de informatii

El a adaugat ca temerile romanilor sunt diverse, dar adesea nerealiste, amplificate de teorii conspirationiste.

„Temerile sunt diverse, dar adesea nerealiste, amplificate de teorii conspirationiste si „fake news”. Pot fi combatute accesand pentru informatii doar surse credibile si coroborate unele cu altele, iar aici ma refer la media de tip „quality” si/sau institutii autorizate”, a opinat rectorul UBB.

Potrivit acestuia, desi „solidaritatea romanilor a scazut”, Romania ramane mai atractiva pentru ucraineni in unele privinte, chiar decat unele state occidentale.

„Cultural, probabil ca da. Dar ucrainenii prefera speranta de viitor prin bunastare economica, asa ca Vestul este mai atractiv. Si diaspora noastra este de gasit major in Vest, nu in Est!”, a mentionat Daniel David.

Pe de alta parte, rectorul UBB considera ca interesul populatiei, in general, nu doar al romanilor, fata de razboiul din Ucraina s-a diminuat in timp.

„Nu este doar cazul Romaniei, este cazul Europei si al intregii lumi. Iar democratiile sunt vulnerabile la acest fenomen, deoarece autoritatile sunt atente la cerintele populatiei, iar daca populatia renunta, renunta si ele. In autocratii, autoritatile pot trece peste vointa poporului (cel putin o vreme si/sau cu risc asumat)”, a mai spus Daniel David.

(foto: danieldavid.ro)

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

2 luni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

2 luni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

2 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago