Seful principalei coalitii de opozitie din Tunisia i-a cerut presedintelui Kais Saied „sa plece imediat”, dupa fiasco-ul alegerilor legislative de sambata, menite sa reinnoiasca Parlamentul si marcate de o rata de absenteism masiv de peste 92%, relateaza AFP, citata de Agerpres.
Intr-o convorbire telefonica de duminica, presedintele Frontului salvarii nationale (FSN), Ahmed Nejib Chebbi, a estimat ca acest scrutin „arata ca foarte foarte putini tunisieni cautioneaza demersul lui Kais Saied”.
„Este o mare dezavuare populara pentru acest proces” declansat prin suspendarea Parlamentului si demiterea prim-ministrului pe 25 iulie 2021, inainte de a acapara toate atributiile, a adaugat Chebbi.
„92% au intors spatele procesului ilegal care ridiculizeaza Constitutia” si votul de sambata a fost, potrivit lui Chebbi, precedat de „o mare dezavuare internationala” cu prilejul recentei vizite a presedintelui Saied in SUA, unde procesul politic pe care l-a declansat a fost dezaprobat.
„Procesul politic este dezavuat intern si extern”, a declarat Chebbi, presedintele FSN, din care face parte miscarea de inspiratie islamista Ennahdha, dusmanul declarat al presedintelui Saied si fostul partid majoritar in Parlament timp de zece ani dupa revolutia tunisiana din 2011.
El a facut apel la celelalte formatiuni politice „sa se inteleaga asupra nominalizarii unui inalt magistrat” capabil „sa supervizeze un nou scrutin prezidential”.
Dupa lovitura sa de forta si suspendarea si apoi dizolvarea Parlamentului in martie, denuntate de opozitie ca o „lovitura de stat”, presedintele Saied a obtinut adoptarea in aceasta vara a unei constitutii care reduce drastic prerogativele parlamentului.
El a reformat si modul de organizare al scrutinului de sambata pentru legislative, interzicand orice afiliere politica pentru candidati, in majoritate necunoscuti, ceea ce din punctul de vedere al expertilor a contribuit la prabusirea ratei de participare.
Majoritatea partidelor, intre care si partidul de opozitie anti-islamist al lui Abir Moussi, au boicotat scrutinul.
Potrivit liderului FSN, al treilea factor de dezavuare este amanarea decisa saptamana trecuta de catre FMI a unui nou credit de 2 miliarde de dolari pentru Tunisia.
Acest al patrulea credit in zece ani a facut obiectul unui acord preliminar la jumatatea lui octombrie, dar trebuie aprobat defnitiv de Consiliul de Administratie al FMI.
Tunisia traverseaza o grava criza economica, accentuata de razboiul din Ucraina, comenteaza AFP.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…