In Guangzhou, unul dintre cele mai mari orase ale Chinei este inca oficial vara, in ciuda faptului ca este mijlocul lunii noiembrie, deoarece temperaturile nu au reusit sa scada sub pragul considerat necesar pentru a marca schimbarea sezonului, potrivit The Guardian.
In aceasta saptamana, Guangzhou, un oras cald si umed cu aproape 19 milioane de locuitori din provincia Guangdong din sudul Chinei, a doborat un record de caldura de trei decenii, potrivit serviciului meteorologic local. Incepand de miercuri, orasul a cunoscut 235 de zile de vara, depasind sezonul de 234 de zile din 1994.
Serviciul meteorologic din Guangdong fixeaza schimbarea anotimpurilor in functie de temperatura, nu de data calendaristica. Se considera ca toamna incepe atunci cand temperatura medie timp de cinci zile este mai mica de 22C.
Sezonul incepe in general in jurul datei de 9 noiembrie, dar se estimeaza ca temperaturile vor ramane la nivelurile de vara pana cel putin pe 18 noiembrie, potrivit unui comunicat publicat pe contul WeChat al guvernului provincial. Anul acesta, vara a inceput pe 23 martie.
Ai Hui, inginer la Centrul Meteorologic Agricol si Climatic din Guangzhou, a fost citat in presa de stat chineza spunand ca motivul pentru vara atat de lunga a fost acela ca presiunea anticiclonului siberian, o masa de aer rece si uscat care afecteaza modelele meteorologice in emisfera nordica, a fost neobisnuit de slaba anul acesta. Asta insemna ca prin Guangzhou a suflat un vant mai putin rece. Temperatura medie a orasului este in prezent de 24,9 C, cu 1,2 C mai mare decat mediile istorice.
In aprilie, Guangzhou a fost lovit de o tornada care a ucis cel putin cinci persoane si a ranit cateva zeci. Provincia a suferit, de asemenea, inundatii severe.
Evenimentele meteorologice extreme au devenit mai frecvente si in China in ultimii ani, secetele, inundatiile si valurile de caldura punand presiune asupra infrastructurii, in special a retelelor electrice.
Analiza a constatat ca deteriorarile climatice cauzate de oameni supraalimenteaza vremea extrema din intreaga lume, provocand dezastre mai frecvente si mai mortale, de la valuri de caldura la inundatii si la incendii de vegetatie. Cel putin o duzina dintre cele mai grave evenimente din ultimul deceniu ar fi fost aproape imposibile fara incalzirea globala cauzata de om.
In 2022, un val de caldura de lunga durata a impins consumul de energie electrica la niveluri record in orasele din China, inclusiv Guangzhou, deoarece oamenii si intreprinderile au folosit unitatile de aer conditionat la niveluri maxime in efortul de a face racoare. Acest lucru a dus la pene majore de curent.
De atunci, liderii Chinei au devenit extrem de ingrijorati in privinta securitatii energetice, despre care analistii cred ca incetineste procesul tarii de a se indeparta de carbune. Instalatiile record de energie regenerabila a Chinei au fost considerate una dintre cele mai optimiste evolutii in ceea ce priveste actiunea globala privind schimbarile climatice.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…