Recorduri de caldura in Siberia in aceasta perioada, unde temperaturile au depasit 37,7 grade Celsius, informeaza CNN.
In ciuda faptului ca suntem abia la inceputul lunii iunie, in Siberia s-au inregistrat niveluri de caldura extrema.
Sambata trecuta, temperaturile au atins 37,9 grade Celsius in Jalturovosk, cea mai fierbinte zi din istorie, potrivit climatologului Maximiliano Herrera, care urmareste temperaturile extreme de pe tot globul.
De atunci, o serie de recorduri de temperatura s-au inregistrat in Siberia.
Mai multe recorduri de caldura, din toate timpurile, au fost doborate miercuri, inclusiv la Baevo, unde au fost 39,6 grade Celsius, si la Barnaul – 38,5 grade Celsius.
Unele dintre aceste statii inregistreaza temperaturile de 70 de ani, a declarat Herrera pentru CNN. „Asa ca putem spune ca este cu adevarat exceptional”. Este „cel mai rau val de caldura din istorie” din regiune, a postat el miercuri pe Twitter.
Si se pare ca va deveni si mai rau. „Recordurile continua sa cada astazi, cu temperaturi din nou in jurul a 40 de grade Celsius”, a declarat Herrera pentru CNN joi
Siberia tinde sa inregistreze fluctuatii mari de temperatura lunara si anuala, dar in ultimele decenii s-a inregistrat o tendinta puternica de incalzire.
„Siberia este una dintre regiunile de pe planeta care se incalzeste cel mai rapid, cu temperaturi extreme de caldura tot mai intense”, a declarat pentru CNN Omar Baddour, sef al serviciilor de monitorizare a climei si de politici in cadrul Organizatiei Mondiale de Meteorologie.
Regiunea „a cunoscut valuri de caldura foarte intense”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al serviciului Copernicus Climate Change Service al Uniunii Europene. „Aceste valuri de caldura au implicatii majore pentru oameni si pentru natura si vor continua sa se intample tot mai frecvent daca nu reducem rapid emisiile de gaze cu efect de sera”, a declarat ea pentru CNN.
In timp ce sezonul incendiilor de vegetatie se instaleaza in emisfera nordica, Siberia – alaturi de Canada – se confrunta, de asemenea, cu incendii de vegetatie semnificative si intense. Incendiile care au facut ravagii in Muntii Ural din Rusia in luna mai, au ucis cel putin 21 de persoane.
Caldura extrema este posibil sa agraveze incendiile de vegetatie.
Nu doar Siberia a inregistrat temperaturi record in aceasta saptamana. Aceasta s-a raspandit in toata Asia Centrala. La inceputul lunii aprilie, in Turkmenistan s-au inregistrat temperaturi de 42 de grade Celsius, ceea ce a fost „un record mondial pentru acea latitudine”, a declarat Herrera.
Miercuri, au fost inregistrate temperaturi de peste 45 de grade Celsius in China, 43 de grade Celsius in Uzbekistan si 41 de grade Celsius in Kazahstan.
Este „un val de caldura istoric, care rescrie istoria climatica mondiala”, a declarat Herrera pe Twitter.
Foto: ro.depositphotos.com
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…