Rebelii houthi spun ca cel putin 16 persoane au fost ucise si peste 40 ranite in urma atacurilor britanico-americane in Yemen

externe

Un raid aerian comun al SUA si al Marii Britanii asupra lansatoarelor de rachete houthi din Yemen a ucis 16 persoane si a ranit peste 40, potrivit Ministerului houthi al Sanatatii, informeaza The Guardian.

Nu exista o modalitate independenta de confirmare a numarului de morti, dar daca este exact, ar reprezenta cea mai mare pierdere de vieti omenesti de cand SUA si Marea Britanie si-au inceput campania de eliminare a armatei houthi in ianuarie.

Atacurile aeriene au lovit capitala, Sana’a, portul Hodeidah si Taiz, in sud-vestul zonei controlate de Houthi din Yemen.
Houthii i-au descris pe toti cei ucisi si raniti in Hodeidah drept civili – o afirmatie care nu a putut fi confirmata.

Fortele americane au spus ca raidurile au distrus opt vehicule aeriene fara pilot in zonele controlate de Houthi din Yemen si in apele din jur. „S-a stabilit ca aceste UAV-uri reprezentau o amenintare pentru fortele SUA si ale coalitiei si pentru navele comerciale din regiune”, a spus Comandamentul Central al SUA.

Ministerul britanic al Apararii a declarat ca operatiunea comuna a vizat trei locatii din Hodeidah, despre care a spus ca gazduiau drone si arme sol-aer.

Avioanele Royal Air Force Typhoon FGR4 au efectuat lovituri asupra Hodeidah si mai la sud, in Ghulayfiqah, a spus Ministerul Apararii. Acesta a descris tintele drept „cladiri identificate ca adapostind instalatii de control la sol a dronei si care depozitau drone cu raza foarte lunga de actiune si arme sol-aer”.

„Ca intotdeauna, s-a acordat cea mai mare grija in planificarea loviturilor pentru a minimiza orice risc pentru civili sau infrastructura non-militara”, se arata in comunicat.

Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a spus ca loviturile „au fost facute in autoaparare in fata unei amenintari continue pe care o reprezinta houthii”.

A fost a cincea operatiune combinata britanico-americana care a atacat pozitiile Houthi din ianuarie.

Houthii au atacat de luni de zile nave maritime din Marea Rosie, in solidaritate cu palestinienii din Gaza, dar a existat o crestere brusca a activitatii in aceasta saptamana, precum si afirmatii ca rebelii au primit rachete mai puternice din Iran. Militia a spus ca a vizat 12 nave in trei mari intr-o saptamana, sase atacuri avand loc marti.

Houthii s-au concentrat vineri dimineata doar asupra uneia dintre lovituri, despre care au spus ca a lovit o cladire care gazduieste Hodeidah Radio si locuinte civile.

Un purtator de cuvant al armatei Houthi a declarat ca raidurile din Hodeidah au avut ca rezultat 16 morti si 41 de raniti si ca raspuns, fortele Houthi au lansat rachete catre portavionul USS Dwight Eisenhower aflat in Marea Rosie. Nu s-au raportat pagube.

Guvernul britanic a declarat ca a fost de acord sa se alature unei operatiuni navale americane pentru a proteja libertatea de navigatie si pentru a incerca sa elimine locurile de unde houthii trag cu rachete. O misiune separata a UE intreprinde o operatiune navala mai defensiva pentru a proteja transportul maritim.

Exista semne ca Beijingul vrea ca houthii sa se opreasca. Ministerul chinez de Externe a cerut saptamana aceasta „incetarea hartuirii navelor civile si asigurarea sigurantei cailor navigabile din Marea Rosie”. Beijingul si-a exprimat disponibilitatea de a juca un rol constructiv in acest sens.

Ministrul de externe al guvernului yemenit, recunoscut de ONU, Shaya al-Zindani, a fost la Beijing intr-o vizita oficiala, prima de la numirea sa din 27 martie.

Numarul total de nave care au trecut prin canalul Suez a scazut de la 1.094 in noiembrie la 85 in martie, apoi a crescut la 159 in aprilie. Navele au folosit in general o alta ruta, ocolind Africa pe la Capul Bunei Sperante.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: