Reajustarea obiectivelor climatice evidentiaza promisiunile politice „prea agresive”, spune seful OPEC
Faptul ca o serie de tari isi amana sau isi ajusteaza obiectivele climatice arata ca unele dintre angajamentele initiale au fost „prea agresive”, a declarat luni seful grupului OPEC, relateaza CNBC.
„Acestea nu sunt razgandiri, ci mai mult o recunoastere si o realizare a faptului ca unele dintre politici ar fi putut fi un pic prea zeloase: termenele, termenele limita, constrangerile de timp”, a declarat Haitham al-Ghais, seful Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol.
El a adaugat ca o tranzitie energetica eficienta de la combustibilii fosili are nevoie de „infrastructura potrivita”, cum ar fi retelele electrice, suficiente statii de incarcare pentru vehiculele electrice si disponibilitatea mineralelor critice.
Printre astfel de reveniri in materie de politici climatice, al-Ghais a dat ca exemplu demersul Poloniei de a face apel impotriva politicilor Uniunii Europene de interzicere a vanzarii de masini pe baza de combustibili fosili incepand cu 2035, acordul recent al UE privind o versiune diluata a normelor de emisii „Euro 7” ale blocului si schimbarea de directie a Regatului Unit de a amana interzicerea vanzarii de masini noi pe benzina si diesel din 2030 pana in 2035.
„Cred ca atunci cand consumatorii simt o reducere a puterii de cumparare politicienii devin constienti ca este dificil sa implementeze politici care [sunt] poate prea agresive, sau un pic prea zeloase, fara a avea la dispozitie sistemele potrivite, pentru a se asigura ca orice politici noi sunt sustinute si nu afecteaza consumatorii”, a declarat al-Ghais.
Unii comercianti si analisti spun ca o serie de reduceri voluntare si coordonate ale ofertei OPEC si de aliatii sai non-OPEC, cunoscuti colectiv sub numele de OPEC+, a contribuit – alaturi de redresarea cererii – la o crestere a preturilor petrolului care alimenteaza inflatia globala. Acesta este un risc deosebit in Europa, unde sanctiunile aplicate in urma invaziei la scara larga a Moscovei in Ucraina au taiat accesul cumparatorilor la titeiul si produsele petroliere rusesti.
Un comitet tehnic al OPEC+ se reuneste miercuri in format digital pentru a analiza elementele fundamentale ale pietei si respectarea productiei individuale a tarilor membre. Desi in sine nu este in masura sa modifice politica OPEC+, acest comitet ministerial mixt de monitorizare poate solicita o reuniune ministeriala de urgenta a coalitiei.
Buna-credinta a tarilor OPEC+ in ceea ce priveste angajamentele lor privind clima a fost pusa la indoiala, avand in vedere rolul lor de producatori de titei si pentru ca mai multi membri, desi sunt in proces de diversificare a economiilor lor, depind de veniturile din petrol.
OPEC a obtinut o victorie indirecta prin desemnarea celui de-al treilea membru ca marime, Emiratele Arabe Unite, ca gazda a viitoarei reuniuni diplomatice COP28 privind schimbarile climatice, care va avea loc in perioada 20 noiembrie – 12 decembrie. Numirea controversata – impreuna cu cea a sefului companiei de stat Abu Dhabi National Oil Co., Sultan al-Jaber, ca presedinte al COP28 – a provocat reactii publice violente, criticii mentionand discrepanta dintre capacitatea de productie de petrol in crestere a EAU si angajamentele declarate ale acesteia in materie de clima.
„Cred ca este alegerea corecta ca COP sa se desfasoare in EAU, intr-o tara producatoare de petrol, pentru a arata lumii cum producatorii de petrol pot decarboniza, reduce emisiile, precum si pentru a continua sa ofere stabilitate si securitate in ceea ce priveste aprovizionarea mondiala”, a declarat luni al-Ghais, adaugand ca OPEC va fi reprezentata la COP28 cu un „pavilion frumos si mare” pentru a promova activitatea individuala in domeniul climei a membrilor coalitiei.
Desi reuniti in mod oficial de interesele lor comune pe piata petrolului, unii membri OPEC au capacitatea de a produce energie regenerabila, cum ar fi energia solara, in timp ce Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite si-au propus sa produca si sa comercializeze hidrogen.