Raport ONU: Noua din 10 persoane au prejudecati fata de femei. Egalitatea de gen este „la 300 de ani distanta”. 25% din populatia globului crede ca este justificat ca un barbat sa-si bata sotia

analize

Aproape noua din 10 persoane au „prejudecati fundamentale” fata de femei, a constatat un nou raport al ONU, care a condamnat un „deceniu de stagnare” care a dus la desfiintarea drepturilor femeilor in multe parti ale lumii, transmite CNN.

Jumatate din populatia globului crede ca barbatii sunt lideri politici mai buni decat femeile; peste 40% cred ca barbatii sunt directori mai buni decat femeile; iar 25% cred ca este justificat ca un barbat sa-si bata sotia, a constatat raportul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) publicat luni, care reflecta cele mai recente date din World Values Survey.

Normele sociale influentate sunt o bariera majora in atingerea egalitatii de gen, avertizeaza autorii raportului, adaugand ca subevaluarea capacitatilor si drepturilor femeilor in societate constrange alegerile si oportunitatile femeilor.

Aceste influentari au fost demonstrate in regiuni, venituri, nivel de dezvoltare si culturi, au adaugat autorii raportului, observand ca masura inegalitatii de gen a PNUD, cunoscuta sub numele de Indicele global al inegalitatii de gen (GII), a stagnat din 2019.

Acest lucru inseamna ca lumea nu va reusi sa atinga egalitatea de gen pana in 2030, noteaza raportul, care reflecta opiniile din 80 de tari si teritorii si acopera 85% din populatia globala.

Aceste prejudecati se manifesta in numeroase moduri, cum ar fi subreprezentarea femeilor in conducere.

Pe piata muncii, femeile ocupa mai putin de o treime din pozitiile manageriale, in timp ce tabloul ramane sumbru la cel mai inalt nivel de conducere: ponderea femeilor ca sef de stat sau sef de guvern a ramas in jur de 10% din 1995, se arata in raport.

Acest decalaj nu reflecta nivelurile de educatie. In cele 59 de tari in care femeile sunt acum mai educate decat barbatii, diferenta medie de venit intre femei si barbati ramane de 39% in favoarea barbatilor.

O reactie globala impotriva drepturilor femeilor si consecintele de amploare ale pandemiei de Covid-19 au agravat problema, noteaza raportul.

„Normele sociale care aduc atingere drepturilor femeilor sunt, de asemenea, in detrimentul societatii in general, limitand dezvoltarea umana. De fapt, lipsa de progres in ceea ce priveste normele sociale de gen se manifesta in contextul unei crize de dezvoltare umana: Indicele Dezvoltarii Umane (IDU) global a scazut in 2020 pentru prima data de cand se inregistreaza – si din nou in anul urmator”, a declarat Pedro Conceicao, directorul Oficiului PNUD pentru Raportul de Dezvoltare Umana „Toata lumea are de castigat din asigurarea libertatii pentru femei”, a adaugat el.

Cu toate acestea, schimbarea este posibila. Autorii raportului ofera exemple de politici privind concediul parental care modifica perceptiile cu privire la responsabilitatile de ingrijire si reformele pietei muncii care duc la o schimbare a convingerilor cu privire la femeile la locul de munca.

Guvernele au un rol crucial in schimbarea normelor sociale de gen, noteaza autorii.

„Un punct important de pornire este recunoasterea valorii economice a muncii de ingrijire neremunerata. Aceasta poate fi o modalitate foarte eficienta de a contesta normele de gen in ceea ce priveste modul in care este privita munca de ingrijire”, a spus Raquel Lagunas, directorul echipei de gen a PNUD.

„In tarile cu cele mai inalte niveluri de prejudecati de gen impotriva femeilor, se estimeaza ca femeile petrec de peste sase ori mai mult timp decat barbatii in munca de ingrijire neremunerata”, a adaugat Lagunas.

Progresul catre egalitatea de gen „dispare din fata ochilor nostri”, a avertizat secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, in martie, adaugand ca egalitatea de gen este „la 300 de ani distanta”, conform celor mai recente estimari ale ONU Femei, organizatia ONU dedicata egalitatii de gen si abilitarii femeii.

Guterres a citat ratele ridicate de mortalitate materna, fetele fortate sa se casatoreasca devreme si fetele rapite si agresate pentru ca merg la scoala ca dovada ca speranta de a obtine egalitatea de gen „devine din ce in ce mai palida”.

„Drepturile femeilor sunt abuzate, amenintate si incalcate in intreaga lume”, a spus Guterres, mentionand in special cateva tari, inclusiv Afganistan, unde a spus ca „femeile si fetele au fost sterse din viata publica”.

Guterres a mai spus ca „in multe locuri, drepturile sexuale si reproductive ale femeilor sunt anulate”, desi nu a precizat unde.

In iunie anul trecut, Curtea Suprema a Statelor Unite a anulat decizia Roe v. Wade, lasand dreptul la avort la latitudinea autoritatilor statelor. Cu un an inainte, interzicerea avorturilor din cauza defectelor fetale a intrat in vigoare in Polonia – punand efectiv capat aproape tuturor avorturilor in tara.

Pentru a atinge egalitatea de gen, Guterres a cerut actiuni „colective” si „urgente”, de la cresterea educatiei, a veniturilor si ocuparii fortei de munca pentru femei si fete, in special in tarile in curs de dezvoltare din sudul global, pana la promovarea participarii femeilor si fetelor la stiinta si tehnologie.

„Secole de patriarhat, discriminare si stereotipuri daunatoare au creat un decalaj urias de gen in stiinta si tehnologie”, a spus Guterres. „Sa fim clari: cadrele globale nu functioneaza pentru femeile si fetele din lume. Trebuie sa se schimbe.”

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: