Caderea guvernului afgan si retragerea actuala, lipsita de glorie, a americanilor, este deprimanta, a declarat miercuri Inspectorul General Special pentru Reconstructia Afganistanului (SIGAR), John Sopko.
Timp de aproape un deceniu, Inspectorul General Special pentru Reconstructia Afganistanului (SIGAR) a avertizat, raport dupa raport, ca frauda, risipa si abuzul si-au facut loc in cele 145 de miliarde de dolari pe care contribuabilii americani le-au cheltuit pentru reconstructia Afganistanului. Risipa a inclus 43 de milioane de dolari pentru o benzinarii fara rost si 28 de milioane de dolari pentru uniforme de camuflaj pentru soldatii afgani cu camuflaj potrivit doar pentru o mica parte din teritoriul Afganistanului.
In cel mai recent raport, finalizat chiar inainte de preluarea puterii de catre talibani, Sopko a remarcat ca investitiile guvernului american au imbunatatit viata a milioane de afgani, inclusiv cresterea sperantei de viata si a ratei de alfabetizare. Dar a concluzionat ca aceste castiguri nu au fost nici pe masura investitiilor si nici durabile dupa retragerea trupelor americane.
„Daca obiectivul a fost acela de a reconstrui si de a lasa in urma o tara care sa se poata autosustine si sa reprezinte o amenintare redusa la adresa intereselor de securitate nationala ale SUA, imaginea de ansamblu din Afganistan este sumbra”, a concluzionat raportul, citat de USA Today.
‘Am crezut ca este usor sa transformam Afganistanul in Iowa’
Intr-un interviu, Sopko a dat vina pe factorii de decizie politica – civili si militari – care nu au reusit sa inteleaga istoria si cultura afgana. In loc sa adapteze programele pentru a se potrivi unei tari mici, sarace si fara iesire la mare, ei au modelat solutii americane.
„A fost un pic de orgoliu aici, faptul ca am crezut ca este usor sa transformam Afganistanul in, stiti, Iowa”, a spus Sopko. „Sa-l transformam intr-un oras sclipitor pe un deal, ca Boston. Dar ar fi putut iesi mai bine”.
„Nu am inteles Afganistanul, nu le-am apreciat cultura”, a spus Sopko. „Nu am sesizat nuantele de acolo si nici istoria lucrului , opiniile lor fata de straini si fata de invaziile straine de-a lungul secolelor”, a adaugat Sopko.
Chuck Hagel, un senator republican din Comisia pentru relatii externe care a devenit secretar al apararii in timpul presedintelui Barack Obama, a declarat ca obiectivele din Afganistan au deviat de la distrugerea taberelor de teroristi la construirea unei democratii si a unui guvern central puternic acolo unde nu a existat niciunul.
„A iesit de pe drumul cel bun”, a spus Hagel. „Nu am inteles niciodata cu adevarat de ce am continuat sa ramanem acolo. Am inventat motive”.
Americanii, inca bantuiti de spectrul infrangerii din Vietnam, nu doreau sa se implice in stabilizarea unei tari straine pe care putini o cunosteau. Abilitatile care ar trebui sa fie exersate in cadrul Departamentului de Stat si al Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala se atrofiasera, a spus el.
„Ne lipsea cu adevarat personalul si expertiza pentru a reconstrui cu adevarat acea tara”, a spus Sopko.
„Nu numai ca nu intelegeam Afganistanul, dar nici macar nu intelegeam cum ar fi trebuit sa ne facem treaba. Si asta pentru ca nu ne pregatim niciodata pentru acest tip de actiuni, acest tip de reconstructie”.
Ne place sau nu, a spus el, Statele Unite trebuie sa se pregateasca pentru a stabiliza, daca nu chiar reconstrui, tarile cu probleme. Amenintarile la adresa securitatii nationale a SUA vor continua sa emane din astfel de locuri si trebuie sa fie abordate.
Sopko si-a exprimat simpatia pentru trupele afgane din prima linie, care au fost criticate pentru ca nu au reusit sa lupte impotriva talibanilor. Statele Unite au cheltuit peste 80 de miliarde de dolari pentru a antrena, echipa si plati salariile trupelor. Sopko s-a referit la rapoartele sale care au aratat ca o mare parte din acesti bani pentru munitii, uniforme si alimente au fost deturnati de comandanti corupti si de lideri guvernamentali, lasand soldatii sa se descurce singuri.
Inspectorii lui Sopko au descoperit ca unii comandanti furau alimente de la trupele lor si ii obligau sa plateasca pentru ele.
„Cum te astepti ca un soldat afgan sa stea in picioare si sa lupte cand nu are gloante?” a spus Sopko. „Nu a fost platit de luni de zile”.
Sopko si-a exprimat ingrijorarea cu privire la avioanele, elicopterele, vehiculele si armele americane in valoare de miliarde de dolari furnizate trupelor afgane care au cazut in mainile talibanilor. Dar el a remarcat ca talibanii, ca si guvernul afgan, vor avea dificultati in intretinerea avioanelor si a sistemelor mai sofisticate.
Miercuri, secretarul de presa al Pentagonului, John Kirby, a declarat ca Pentagonul examineaza „multiple optiuni” pentru a se ocupa de aceste echipamente. El a recunoscut ca pilotii afgani au zburat un numar nedeclarat de avioane in tarile vecine.
Sopko a declarat ca americanii ar trebui sa fie recunoscatori trupelor americane si oficialilor civili care au luptat si au lucrat in Afganistan. La un nivel important, a spus el, acestia au reusit.
„In ultimii 20 de ani, Statele Unite nu au fost atacate”, a spus el. „Poporul american le este dator cu recunostinta”.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…