Raport alarmant: 1% dintre cei mai bogati pamanteni polueaza la fel de mult cat 5 miliarde de oameni
„Elita poluatorilor” determina in mod disproportionat schimbarile climatice, potrivit unui nou raport – cei mai bogati 1% dintre oamenii din lume emitand la fel de multa poluare cu carbon decat cele doua treimi mai sarace.
Raportul, realizat de organizatia caritabila internationala Oxfam si Institutul de Mediu din Stockholm, a constatat ca schimbarile climatice si „inegalitatea extrema” au devenit „intrepatrunse, fuzionand si determinandu-se reciproc”. Cercetatorii au descoperit ca din toate emisiile de carbon din lume in 2019, 16% au fost produse de cei 1% dintre cei mai bogati oameni din lume – un grup care include miliardari, milionari si cei care castiga mai mult de 140.000 de dolari pe an.
Analiza a constatat ca acestia au o contributie la poluarea globala „similara cu emisiile celor mai saraci 66% dintre oameni” – aproximativ 5 miliarde de oameni.De asemenea, potrivit cotidianului The Washington Post, raportul a constatat ca primii 10% dintre cei mai bogati pamanteni au fost responsabili pentru aproximativ jumatate din emisiile din acel an.
Cantitatea de emisii de dioxid de carbon pe care cei 1% din top ar fi produs-o in 2019 – 5,9 miliarde de tone – este suficienta pentru a schimba temperaturile globale, astfel incat sa provoace moartea a aproximativ 1,3 milioane de persoane, se arata in raport, citandu-se o metodologie larg utilizata cunoscuta sub numele de „costul mortalitatii carbonului”.
Raportul a subliniat, de asemenea, ca doar 12 dintre cei mai bogati miliardari din lume au contribuit cu aproape 17 milioane de tone de emisii din casele, mijloacele de transport, iahturile si investitiile lor – o cantitate care, potrivit raportului, este mai mare decat 4 centrale electrice pe carbune pe parcursul unui an.
In fruntea acestei liste se afla Carlos Slim Helu, care, potrivit Forbes, are o avere neta de 94,7 miliarde de dolari. El a fost urmat de Bill Gates, Jeff Bezos, fondatorii Google Larry Page si Sergey Brin si magnatul retailerilor de lux Bernard Arnault.
William Ripple, profesor de ecologie la Universitatea de Stat din Oregon, care este si directorul Aliantei Oamenilor de Stiinta din lume, a declarat pentru CBS News ca metodologia si concluziile raportului sunt „in mare masura in concordanta cu unele lucrari stiintifice recente, evaluate de colegi, pe aceasta tema”.
„Inegalitatea carbonului si justitia climatica sunt probleme majore”, a spus el. „Pentru a aborda schimbarile climatice, va trebui sa reducem dramatic inegalitatea si sa oferim sprijin si compensatii climatice regiunilor mai putin bogate.”
Luna trecuta, Ripple si o echipa de alti oameni de stiinta au publicat o lucrare in care au constatat ca Pamantul se afla „sub asediu” si „pe un teritoriu necunoscut”. Ei au descoperit mai multe recorduri istorice legate de schimbarile climatice si „modele profund ingrijoratoare de dezastre legate de clima”. De asemenea, au constatat ca eforturile de a aborda aceste probleme au avut „progrese minime”.
Raportul The Guardian si Oxfam a solicitat o serie de masuri pentru a ajuta omenirea sa „se elibereze de capcana climatica si a inegalitatii”, inclusiv o tranzitie catre surse de energie regenerabila. De asemenea, a sugerat o taxa de 60% pe veniturile celor mai bogati 1% oameni din lume, care, potrivit raportului, ar duce la o reducere de 700 de milioane de tone a emisiilor globale.