Invazia declansata de armata rusa in Ucraina s-a dovedit o eroare tactica si strategica surprinzatoare, marcata de penurii de hrana si carburant, de abandonarea de vehicule armate, de pierderi de avioane si de morti in randul soldatilor, potrivit unor experti americani, informeaza AFP, citata de Agerpres.
Insa deceptiile din primele zile, cu o subestimare a hotararii ucrainenilor de a se apara, ar putea determina Moscova sa decida sa dea frau liber intregii sale forte si sa distruga fara discernamant zone mari din Ucraina, avertizeaza acesti experti.
Specialistii americani in armata rusa sustin ca au fost uimiti de proasta gestionare a campaniei, cu impotmolirea coloanelor de invazie, cu sute de blindate ruse aparent pierdute si cu fortele aeriene ale Kremlinului respinse de apararea ucraineana antiaeriana.
„Cand strici totul dupa doua sau trei saptamani, pot sa inteleg, insa cand te poticnesti chiar la usa atunci cand intri in casa, (inseamna ca) ai o problema”, a subliniat Scott Boston, analist principal in materie de aparare in cadrul grupului de reflectie Rand Corp.
Pentagonul si experti din sectorul privat se asteptau ca armata presedintelui rus Vladimir Putin sa distruga rapid capacitatea Ucrainei de a riposta, anihiland comandamentul celor 200.000 de militari ucraineni, distrugand sistemele de aparare antiracheta si fortele aeriene ale Kievului.
Nimic din toate acestea nu s-a intamplat in primele sase zile de lupte. Si, chiar daca nu exista o estimare fiabila a numarului de soldati rusi ucisi, raniti sau capturati, acesta pare sa fie mult mai mare decat se putea anticipa pentru o invazie bine pregatita.
„Acesta este un esec colosal al serviciilor de informatii ruse, care au subestimat foarte mult rezistenta ucraineana, iar executia militara a fost ingrozitoare”, a explicat saptamana aceasta Michael Vickers, fost subsecretar de stat insarcinat cu Informatiile din cadrul Departamentului Apararii, de la Centrul de studii strategice si internationale.
„Principalul sau atac a fost insuficient. El a fost fragmentat. Elementele sale pentru operatiuni de recunoastere au fost capturate, coloane au fost distruse. Este pur si simplu un dezastru, de la un capat la altul”, a adaugat el.
Potrivit unor experti militari de la centrul Scowcroft din cadrul Atlantic Council, rusii nu au reusit sa cucereasca rapid un aeroport situat in apropiere de Kiev si sa-l pastreze. Aeroportul a fost probabil prea distrus in lupte pentru a mai putea fi utilizat dupa cum era prevazut pentru a cuceri Kievul, au subliniat acesti specialisti.
Mai mult, adauga ei, „pierderile de avioane si de elicoptere ruse au fost mult mai crescute si mai prejudiciabile”, pentru ca ei nu au putut distruge sistemele de aparare antiaeriana ale ucrainenilor.
O alta „surpriza” o constituie desfasurarea limitata si ineficienta de arme de razboi electronice, care ar fi trebuit, potrivit asteptarilor analistilor, sa joace un rol determinat in atacul asupra mijloacelor de comunicare ale ucrainenilor.
„Daca rusii ar fi reusit sa-i decupleze pe comandantii militari ucraineni de cei pe care ii comanda, fortele aeriene si de aparare aeriana ucrainene ar fi fost constranse sa lupte in mod necoordonat, ceea ce le-ar fi facut mai putin eficiente si mai vulnerabile atacurilor”, se arata in raportul Scowcroft Center.
Scott Boston subliniaza ca ucrainenii au continuat sa utilizeze drone Bayraktar de fabricatie turceasca pentru a distruge fortele ruse. „Daca ei (rusii) sunt loviti de dronele turcesti o data sau de doua ori, e in regula. Insa daca ei sunt loviti mai mult de o data sau de doua ori, ceva nu functioneaza de partea rusa”, a subliniat el.
Potrivit purtatorului de cuvant al Pentagonului, John Kirby, rusii par sa nu-si fi coordonat bine „capacitatile considerabile si diverse, nici gestionat (cum trebuie) logistica invaziei”. „Avem indicatii, de la bun inceput, ca, in pofida faptului ca ei (rusii) au capacitati de arme combinate sofisticate, ele nu sunt neaparat deplin integrate”, a adaugat Kirby.
La fel de surprinzatoare sunt lacunele in materie de logistica. „Vedem vehicule abandonate. Constatam probleme de sustinere, nu doar in materie de carburant, ci si de hrana”, si-a exprimat Kirby uimirea, miercuri.
Scott Boston, care a luat parte la simulari de razboi de inalt nivel axate asupra fortelor ruse, subliniaza ca unele semne indica faptul ca o mare parte dintre aceste forte sunt tineri, insuficient antrenati pentru acest tip de conflict si care nu stiau probabil ca se duc la razboi.
Se pare, de asemenea, ca trupele din teren nu aveau nicio idee cu privire la ceea ce incearca ele sa faca prin invadarea Ucrainei. „Daca nu stiti ce se intampla, nu va puteti adapta”, explica Scott Boston.
Cu toate acestea, niciun expert nu-i vede pe rusi „scosi din joc”. Avansarea armatei lor bate pasul pe loc insa aceasta le-ar putea permite sa-si rezolve problemele logistice, subliniaza Kirby.
Dimpotriva, specialistii se tem ca frustrarea presedintelui rus Vladimir Putin l-ar putea determina sa declanseze toate fortele artileriei sale, ale rachetelor si fortei aeriene asupra populatiei ucrainene, cu un efect devastator.
„Rusia detine in continuare avantajele unei puteri de lupta zdrobitoare, ce va sfarsi prin a invinge fortele ucrainene pe masura ce razboiul continua”, arata raportul Scowcroft Center.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…