Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, considera, in contextul discutiilor referitoare la prelungirea starii de alerta, ca trebuie sa fie pastrata „o parghie administrativa”, fiind nevoie de o decizie politica in acest sens.
„In opinia mea, trebuie pastrata o parghie administrativa care sa poata sa faca fata unei urgente de sanatate publica. Noi ne gasim intr-o urgenta de sanatate publica la nivel global, iar in Romania, cu siguranta, nu putem spune ca am incheiat problema legata de pandemia cu noul coronavirus. Vedeti ca numarul de cazuri a crescut usor in ultima perioada si pe masura ce creste intensitatea activitatilor sociale, economice, ne putem astepta ca lucrurile sa evolueze in doua directii, odata o crestere a numarului de cazuri la nivel national (…) si cel de-al doilea element este aparitia unor focare de imbolnavire (…). Cred ca e nevoie de anumite parghii care sa poata sa controleze aceste focare. Dincolo de caracterul administrativ (…), sigur ca e nevoie de decizie politica (…), trebuie sa existe o decizie politica asumata de cei care au aceasta responsabilitate”, a declarat Rafila la un simpozion desfasurat la Muzeul Golesti din judetul Arges.
In opinia sa, fiecare cetatean poate sa contribuie la impiedicarea raspandirii noului coronavirus, indiferent de deciziile luate la nivel politic sau administrativ.
„Eu cred ca dincolo de toata discutia aceasta legata de starea de alerta (…), ceea ce as face eu si va sfatuiesc sa faceti si dumneavoastra (…) este sa respectati cele cateva masuri (…). Deci trebuie sa stam la un metru si jumatate unul de celalalt, trebuie in spatii inchise si in mijloace de transport in comun sa utilizam masca si trebuie sa ne spalam pe maini sau sa utilizam dezinfectant pentru maini. Daca lucrul asta ne intra in obisnuinta, alaturi de evitarea aglomeratiei, cred ca o sa putem sa trecem cu bine prin aceasta perioada. Nu sunt lucruri foarte complicate si daca le respectam, indiferent de modul in care or sa evolueze lucrurile in plan politic, in plan administrativ, putem sa avem o centura de siguranta”, a precizat Alexandru Rafila.
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a subliniat ca este necesara „o pregatire laborioasa” pentru la toamna, cand este nevoie de continuitate in activitatea economica si sociala, dar si in domeniul educatiei.
Alexandru Rafila a participat, joi, la simpozionul cu tema „Consecintele pandemiei asupra societatii. Cum va arata viata dupa COVID?”, organizat de Consiliul Judetean (CJ) Arges in parteneriat cu Academia Romana.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…