Putin spune ca Rusia se gandeste sa renunte la acordul cu cereale deoarece Occidentul nu si-a tinut promisiunile

externe

Presedintele Vladimir Putin a declarat, marti, ca Rusia ia in calcul sa se retraga din acordul cu cereale la Marea Neagra, deoarece Occidentul nu a pus in aplicare niciuna dintre promisiunile de a aduce bunurile agricole rusesti pe pietele mondiale, potrivit Reuters.

Acordul care permite Ucrainei sa reia exporturile maritime de cereale a fost intermediat de catre Natiunile Unite si Turcia in iulie anul trecut pentru a ajuta la abordarea crizei alimentare globale despre care ONU spune ca a fost agravata de cel mai mortal conflict din Europa de la al Doilea Razboi Mondial.

Pentru a convinge Moscova sa aprobe pactul, cunoscut de diplomati sub denumirea de Initiativa pentru cereale de la Marea Neagra, s-a incheiat un acord pe trei ani in baza caruia oficialii ONU au fost de acord sa ajute Rusia cu propriile exporturi de alimente si ingrasaminte.

Dar Putin a spus ca acest lucru nu a fost implementat din cauza perfidiei Occidentului. „Ne gandim sa iesim din acest acord cu cereale acum”, a spus Putin la o intalnire a corespondentilor de razboi rusi si a bloggerilor militari.

„Din pacate, am fost inca o data inselati – nu s-a facut nimic in ceea ce priveste liberalizarea aprovizionarii pietelor externe cu cerealele noastre. Erau o multime de conditii pe care occidentalii trebuiau sa le indeplineasca sub conducerea ONU. Nu s-a facut nimic”, a adaugat Putin.

Puterile occidentale au impus cele mai dure sanctiuni vreodata Rusiei din cauza razboiului pe scara larga din Ucraina, lansat in februarie 2022.

Desi exporturile de alimente si ingrasaminte ale Rusiei nu sunt sanctionate, restrictiile Occidentului privind platile, logistica si asigurarile ridica bariere in calea transporturilor, potrivit Moscovei si exportatorilor rusi de cereale si ingrasaminte.

Rusia si Ucraina sunt doi dintre cei mai mari producatori agricoli din lume si jucatori importanti pe pietele de grau, orz, porumb, rapita, ulei de rapita, seminte de floarea soarelui si ulei de floarea soarelui. Rusia este, de asemenea, dominanta pe piata ingrasamintelor.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat luni ca este ingrijorat ca Rusia va renunta, pe 17 iulie, la acordul cu cereale.

„… Lucram din greu pentru a ne asigura ca va fi posibila mentinerea initiativei Marii Negre si, in acelasi timp, ca suntem capabili sa ne continuam activitatea pentru a facilita exporturile rusesti”, a declarat Guterres reporterilor.

Putin a spus ca Rusia ia in considerare oprirea participarii la acordul cu cereale si ca va discuta despre viitorul sau cu lideri africani asteptatisa viziteze Rusia in curand, adaugand ca Moscova este gata sa furnizeze cereale gratuit celor mai sarace tari ale lumii.

„Aproape nimic nu merge catre tarile africane”, a spus Putin despre situatia actuala, adaugand ca Moscova a convenit de mai multe ori sa prelungeasca acordul care va expira pe 17 iulie.

Cerintele specifice ale Rusiei sunt ca Banca Agricola Rusa (Rosselkhozbank) sa fie reconectata la sistemul de plati SWIFT, ca livrarile de masini agricole si piese de schimb catre Rusia trebuie sa fie reluate iar restrictiile privind asigurarea si reasigurarea sa fie ridicate.

Alte cereri includ reluarea exploatarii conductei de amoniac Togliatti-Odesa, care permite Rusiei sa duca substanta chimica in principalul port al Ucrainei la Marea Neagra si deblocarea activelor si conturilor companiilor implicate in exporturile de alimente si ingrasaminte.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: