Comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagra, amiralul Igor Osipov, care se afla in aceasta functie din 2019, a fost destituit joi de presedintele rus Vladimir Putin, in urma exploziilor devastatoare de marti de la baza aeriana din Novofiodorovka, unde stationa Regimentul 43 de asalt naval – principala componenta aeriana de atac a Flotei ruse din Marea Neagra, anunta vineri media ucrainene, citand canale Telegram proruse din Sevastopol, oras-port din Crimeea anexata de Rusia in 2014.
Cel putin opt avioane de lupta au fost distruse in urma deflagratiilor, pe care Ministerul rus al Apararii le-a numit accidentale, in timp ce surse occidentale considera ca in spatele acestora ar putea fi forte speciale ucrainene sau rezistenta ucraineana din spatele frontului, potrivit publicatiei Focus.
Conform jurnalistilor ucraineni, amiralul Viktor Osipov, care se mentinuse in post chiar si dupa scufundarea crucisatorului „Moskva”, tot in urma atacurilor ucrainene, ar fi fost inlocuit de viceamiralul Viktor Sokolov (59 de ani).
In 2013, Sokolov a fost numit comandant adjunct al Flotei Nordului, din 2020 aflandu-se la conducerea Academiei Navale ‘Amiralul Kuznetov’.
Nu exista deocamdata vreun comentariu oficial din partea comandamentului Flotei ruse din Marea Neagra, precizeaza Agerpres.
Exploziile de pe aerodromul militar Saki din peninsula Crimeea ocupata au slabit semnificativ aviatia navala a Flotei ruse din Marea Neagra, potrivit expertilor din serviciile britanice de informatii, citati de dpa.
Cel putin opt avioane au fost distruse sau avariate, indica vineri Ministerul britanic al Apararii in buletinul sau zilnic despre frontul din Ucraina, in baza informatiilor provenind de la serviciile sale secrete. Saki era folosit in primul rand ca baza pentru aeronavele flotei marinei ruse din Marea Neagra”, se mentioneaza in comunicat.
Cauza exploziilor de marti ramane neclara, adauga Ministerul britanic al Apararii, dar coloanele de fum in forma de ciuperca vazute in videoclipurile martorilor proveneau cel mai probabil din patru zone in care munitia era stocata neprotejata.
Potrivit britanicilor, aerodromul in sine ar trebui sa fie inca utilizabil in pofida pagubelor considerabile.
Cu toate acestea, este probabil ca Rusia sa isi ajusteze evaluarea securitatii Crimeii. Pana acum, peninsula ucraineana, ocupata de Rusia din 2014, fusese cel mai probabil considerata zona sigura in spatele frontului.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…