PSD n-a mai reusit sa blocheze desfiintarea Sectiei Speciale. Proiectul de lege va fi votat miercuri in Camera Deputatilor
Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor a decis sa introduca pe ordinea de zi a plenului de miercuri proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, a anuntat presedintele forului legislativ, Ludovic Orban.
„E neuzuala participarea presedintelui Camerei Deputatilor la reuniunea Comitetului liderilor. De regula, Comitetul liderilor functioneaza sub conducerea liderului de grup care conduce grupul cel mai numeros. A fost necesara prezenta mea la Comitetul liderilor de astazi pentru ca liderul de grup al PSD a refuzat pur si simplu sa supuna la vot o propunere formulata de domnul Mosteanu si anume de a introduce pe ordinea de zi a sedintei de plen de miercuri proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei speciale. Colegii m-au invitat la reuniunea Comitetului liderilor, am condus sedinta si am supus la vot aceasta propunere care a fost adoptata. Ca atare, proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei speciale va intra pe ordinea de zi a sedintei de plen de maine”, a declarat Orban, marti, la Palatul Parlamentului.
Orban a mai spus ca proiectul va intra in plen cu amendamentul care prevede ca magistratii pot fi trimisi in judecata doar cu incuviintarea Consiliului Superior al Magistraturii.
„Este raport facut. Cred ca obiectivul nostru fundamental este sa desfiintam Sectia speciala. Este un angajament pe care l-am luat in fata cetatenilor romani, de asemenea este o recomandare formulata in raportul Comisiei Europene pe care trebuie sa o respectam, sa nu uitam ca avem obiectivul sa indeplinim recomandarile pentru a putea sa incetam Mecanismul de Cooperare si Verificare. Nu numai de asta, ci pentru a aduce normalitate in functionarea Justitiei.
Consiliul Superior al Magistraturii este in conformitate cu Constitutia garantul independentei Justitiei. Noi consideram ca aceasta institutie, CSM, care a fost infiintata prin Constitutie ca si garant al independentei Justitiei, este o institutie care are abilitatea si competentele constitutionale sa poata sa ia decizi obiective in aceasta privinta”, a aratat Orban.