PSD-istii au chiulit din nou in Senat pentru a bloca „Fara penali in functii publici”. Este al doilea chiul in masa intr-o saptamana
Comisiile juridica si pentru constitutionalitate au amanat pentru a treia oara, luni, emiterea unui raport pe initiativa cetateneasca „Fara penali in functii publice”. Motivul a fost din nou lipsa de cvorum necesar desfasurarii sedintei.
La amanarea raportului, in sedinta de miercurea trecuta, senatorul USR George Dirca, membru in comisia juridica, a acuzat ca procedurile sunt tergiversate, dupa ce abia la un an distanta Camera Deputatilor a adoptat initiativa, ca prim for sesizat.
Potrivit senatorului USR, discutiile de luni, din Comisia juridica, „aratau clar ca se incearca tergiversarea lucrurilor”.
„Nu poti fi jurist de meserie, membru al Comisiei juridice, si sa spui ca vrei sa aduci amendamente in comisie la o initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei. Luni, cand aveam cvorum in Comisia juridica, am propus sa discutam si sa votam, urmand ca acelasi lucru sa se intample si la Comisia de constitutionalitate, urmand ca voturile de la noi sa se adune cu voturile din Comisia de constitutionalitate. Majoritatea a decis altfel, amanand discutiile pentru a doua zi, cand nu am avut cvorum in cele doua comisii reunite”, arata Dirca.
Initiativa „Fara penali in functii publice” prevede introducerea unui alineat in Constitutie la articolul 37 care spune ca: „Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii”.
Dupa dezbaterile in comisiile reunite, initiativa urmeaza sa fie supusa votului plenului Senatului. In cazul in care ea primeste votul favorabil a doua treimi din numarul senatorilor, Guvernul ar urma sa organizeze referendumul de modificare a Constititiei in 30 de zile.