PSD a acceptat din partea UDMR ce pana ieri era inacceptabil. Inclusiv o masura pentru care PSD a daramat guvernul lui Mihai Razvan Ungureanu

politica

PSD a acceptat mai multe solicitari din partea UDMR ce pana mai ieri nici nu concepea ca ar putea sa intre in vigoare. Pentru a-si trece motiunea de cenzura, Dragnea a fost de acord inclusiv cu o masura pentru care PSD a daramat prin motiune de cenzura Guvernul MRU.

Iata masurile acceptate luni in Senat de parlamentarii PSD, conform hotnews.ro:

1. Bacalaureat diferentiat pentru minoritati. Cu alte cuvinte, standarde diferite de invatare a limbii romane pentru romani si pentru minoritari.
2. Infiintarea de catre guvern, cu anihilarea autonomiei universitare, a unei sectii maghiare a Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures. Practic, Dragnea accepta o masura luata de guvernul MRU in 2012 si pentru care PSD (alaturi de PNL si PC) l-a dat jos prin motiune de cenzura.
3. Finantarea de la bugetul de stat a institutelor teologice pentru confesiunile maghiarilor
4. Infiintarea de institute pedagogice pentru minoritati

De asemenea, UDMR mai are inca trei mari solicitari privind modificari aduse legii administratiei publice locale:

– scaderea pragul de 20%, cat este in prezent, la 10% al numarului persoanelor apartinand minoritatii nationale din totalul populatiei unei localitati necesar pentru ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne, dar si introducerea conceptului „numar semnificativ de cetateni” in acest caz. PSD si ALDE ar fi de acord cu scaderea pragului pana la 15%

– problema steagurilor. Este non-negociabila pentru UDMR, care propune ca autoritatile publice si entitatile sa poata adopta si folosi, alaturi de insemnele oficiale ale Romaniei si alte insemne, simboluri care sa exprime identitatea etnica, istorica, culturala si economica a cetatenilor apartinand minoritatii nationale, locuitori ai respectivei localitati. Daca ar fi adoptata propunerea UDMR, steagul Tinutului Secuiesc, de exemplu, ar putea fi arborat fara probleme

– interzicerea redesenarii limitelor teritoriale ale judetelor, oraselor si satelor daca astfel se diminueaza ponderea cetatenilor apartinand unei minoritati nationale. Practic, aceasta interdictie ar face aproape extrem de dificile si reforma teritoriala, dar si referendumuri locale de unire a unor localitati in zone cu minoritati

A doua chestiune ceruta insistent de UDMR este instituirea Zilei maghiarilor pe 15 martie. Comisiile de administratie publica si pentru drepturile omului din Senat au dat deja luni raport favorabil adoptarii proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din Romania si va fi cel mai probabil votat de plenul Senatului marti.

Dragnea a acceptat deja aceasta solicitare: „Toate minoritatile din Romania au deja o zi a lor”.

A treia cerere imperativa a UDMR este votarea unui proiect vechi din 2005 – legea privind statutul minoritatilor. Printre alte castiguri, acest proiect ar aduce posibilitatea autonomiei culturale pentru minoritatea maghiara.

Negocierile dintre PSD si UDMR se vor relua marti.

Iata cum a decurs ziua de luni in Parlament, in relatarea Adrianei Saftoiu (PNL):

„… totusi, prea mare disperare si degringolada astazi, in Parlament. Iata faptele:

Luni e zi de Plen, ora 16 – programul fusese anuntat de saptamana trecuta. Astazi, la ora 14.30, aflam ca nu mai are loc Plenul, fara explicatii. Eu, membra in Comisia pentru Drepturile Omului, primesc mesaj la ora 14.36 ca in perioada 19-22 iunie, comisia are ”studiu individual”, adica asta inseamna ca nu va avea loc nici o sedinta a comisiei. La ora 15 primesc alt mesaj ca la ora 16 are loc totusi sedinta Comisiei, cu un PLX 210/2017. Proiect din 2017 intrat in Comisie tot in 2017? Mar rar asa viteza. Caut PLX si vad ca e despre modificarea procentului de la 20 la 10, prag pentru folosirea limbii materne in admiminstratia locala, placute bilingve etc. Ei, bravo, zic, ce graba.

Ajung la comisie. Semnam de prezenta, dar sedinta nu incepe, pentru ca nu vine presedintele de comisie. Cvorum era, putea sa conduca vice-presedintele. Dupa 30 de minute, constat ca PSD nu mai e in sala, sedinta tot nu incepe si nimeni nu da nici o explicatie. Intre timp, la Senat trece tot pe repede inainte legea cu Ziua maghiarimii. Aha! Sedinta tot nu incepe. Asta e! Renunt sa mai astept vreo explicatie, fiindca nu are cine sa o dea. Plec.

La 17.35, alt mesaj ca exista sedinta comuna a trei comisii, printre care si cea a Drepturilor Omului pe acelasi PLX la ORA 18. Inapoi spre Parlament! Intre timp, ne sunam intre noi ca aceia care mai sunt prin Parlament sa ii inlocuiasca pe cei care deja plecasera. Reusim sa asiguram prezenta tuturor membrilor PNL din cele trei comisii. Deci, sa inceapa sedinta! La 18.48 se anunta ca sedinta se amana pentru maine. PSD nu se astepta ca opozitia sa fie acolo.

Pe de alta parte, UDMR negociaza din greu. Normal, cu plen anulat si comisii anuntate cu cateva minute erau sanse mari sa nu fie decat puterea care stie ce pune la cale. Si orice, dar absolut orice, sa treaca de comisii! Fara numar

Masinatiunile febrile ale PSD au atins paroxismul”, a relatat Saftoiu pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: