Protestele din Georgia continua impotriva legii „agentilor straini”. Politia a renuntat la violenta

externe

Georgia, partidul visul georgian, sprijin militar, Rusia, Siria

Manifestantii impotriva asa-numitului proiect de lege „a agentilor straini”, care asteapta votul final in parlamentul Georgiei, au marsaluit din nou in capitala, relateaza RFE/RL.

Protestul din 7 mai a inceput la parlament si s-a indreptat catre sediul partidului de guvernare Visul Georgian, unde manifestantii au fost intampinati de un cordon de politie.

Unii dintre participanti au purtat steaguri ale UE si ale Georgiei pana la Podul Pacii, inainte ca multi sa se intoarca in zona din jurul cladirii parlamentului.

Nu au existat relatari despre actiuni violente ale organelor de ordine.

Saptamanile de protest impotriva a ceea ce criticii numesc „legea rusa” au fost uneori intampinate cu actiuni dure ale politiei pentru a dispersa multimile, inclusiv folosirea de gloante de cauciuc, tunuri cu apa si trupe speciale care sa opreasca demonstrantii.

Unul dintre organizatorii celui mai recent protest, Zviad Tetshladze, a declarat ca oponentii proiectului de lege au creat un grup care va incerca sa ofere sprijin financiar persoanelor care sunt concediate din slujbele din serviciul public din cauza opozitiei lor fata de proiectul de lege.

Zeci de mii de georgieni au iesit in strada in Tbilisi si in alte orase in actiuni de protest care au declansat reactii aprige ale politiei, care au inclus gaze lacrimogene, tunuri cu apa si utilizarea gloantelor de cauciuc asupra protestatarilor sau jurnalistilor care au aratat semne de ranire de la proiectile.

Reprimarea din Tbilisi s-a atenuat in general de la Pastele Ortodox, desi protestele mai mici si privegherile la lumina lumanarilor au continuat si chiar s-au raspandit in numar semnificativ in alte orase.

Proiectul de lege prevede ca mass-media, ONG-urile si alte organizatii nonprofit trebuie sa se inregistreze ca „urmarind interesele unei puteri straine” daca primesc din strainatate mai mult de 20% din finantare.

Guvernul insista ca legea ar fi conforma cu standardele UE si are doar scopul de a creste „transparenta” si de a preveni „influenta straina daunatoare” pe scena politica a tarii.

Este de asteptat ca votul final sa aiba loc pana pe 13 mai. Partidul Visul Georgian si aliatii sai detin suficiente voturi pentru a aproba proiectul de lege si, eventual, a trece peste vetoul promis de presedintele Salome Zourabichvili.

Liderii UE spun ca punerea in aplicare a legii ar afecta negativ sperantele Georgiei de aderare la UE, iar condamnarea a venit si din partea Statelor Unite – cel mai mare sustinator al fostei republici sovietice din ultimii ani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: