Protestatari #rezist s-au intalnit cu ambasadorul Rusiei la Bucuresti. Ei sunt uimiti de ce au putut sa auda

news

Initiativa Romania a organizat, vineri, in fata ambasadei Rusiei la Bucuresti, un miting de sustinere a protestatarilor anticoruptie de la Moscova. La manifestatie au participat cateva zeci de protestatari #rezist din Bucuresti.

Doi dintre organizatorii protestului din fata ambasadei au fost invitati la o intalnire cu ambasadorul Valery Kusmin. Unul dintre ei, Mihai Politeanu, a relatat cum au decurs discutiile. Subiectele abordate de ambasador i-au intrigat pe romani.

„Am avut in aceasta seara o discutie de aproape o ora si jumatate cu ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti. Am fost invitati, eu si colegul meu Alex Surcel, la o discutie cu ambasadorul ca urmare a mitingului de solidaritate cu protestatarii anti-coruptie din Rusia, organizat de Initiativa Romania in aceasta seara in fata ambasadei.

O sa incep cu finalul: ambasadorul Rusiei si-a declarat pe fata, in mod direct si neprovocat, sprijinul pentru demersul de modificare a Constitutiei al Coalitiei pentru Familie. Discutia a inceput si s-a sfarsit cu acest subiect, desi noi nu l-am deschis.

Pozitia adoptata de Rusia, prin ambasador, este ca Romania nu respecta pe deplin drepturile omului cata vreme nu schimba definitia constitutionala a familiei in sensul celor sustinute de CpF. Cred ca aceasta pozitie neechivoca ar trebui sa fie un semnal de alarma atat pentru partidele parlamentare, cat si pentru cei care, cu buna credinta, sustin in mod naiv actiunea CpF. Asistam, deja, la cel putin o coniventa ideologica intre Rusia si mare parte a sistemul politic de la noi. Reorientarea discursului politic dominant din Romania catre propaganda anti-occidentala, anti-liberala si populist-isterica a nationalismului etno-religios de inceput de secol XX serveste de minune intereselor Rusiei.

Discutia concreta despre evenimentele si situatia din Rusia a fost permanent evitata de ambasador. Am incercat fara succes sa concentram discutia in jurul unor teme in legatura directa cu arestarile protestatarilor din Rusia: respectarea statului de drept, a drepturilor omului si a valorilor democratiei liberale. Nu a fost chip.

Pozitia ambasadorului, exprimata in multe cuvinte si repetitiv:
1. Politia rusa are temeiul legal pentru folosirea fortei impotriva demonstrantilor;
2. Drepturile omului nu prevaleaza asupra legilor Federatiei Ruse;
3. Protestatarilor li s-au promis cate 10 mii de euro sa vina cu copii la demonstratii;
4. Media occidentale dezinformeaza cu privire la protestele din Rusia;
5. Nu exista nicio diferenta intre comportamentul Federatiei Ruse si bombardamentele americane de aiurea si nu avem legitimitatea morala sa vorbim despre Rusia;
6. Maidanul ucrainian a fost dominat de elemente fasciste, referendumul din Crimeea a fost liber;
7. Drepturile omului si anticoruptia sunt instrumente politice impotriva independentei si suveranitatii Federatiei Ruse;
8. Federatia Rusa nu permite sa i se dea lectii de democratiei si va lua toate masurile ca ceea ce s-a intamplat in Ucraina sa nu se intample si in Rusia;
9. Competitia dintre comunism si capitalism a fost benefica ambelor sisteme;
10. Perestroika a fost katrastoika.

Si, poate, cea mai sinistra afirmatie a fost referitoare la celebra poza devenita iconica pentru protestele din Rusia: femeia luata pe sus de politie. Conform ambasadorului, insfacarea femeii de catre politie este o “imagine aproape romantica” (citat exact)”, a scris Politeanu pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: