Unii utilizatori ai retelelor de socializare ii acuza pe demonstrantii pro-Palestina ca simpatizeaza cu grupul terorist Statul Islamic (SI). Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste steaguri reprezinta Shahada, o declaratie de credinta in islam, relateaza Euronews.
In ultimele doua saptamani, protestatarii pro-Palestina au inundat strazile marilor capitale europene, multi dintre ei purtand bannere si steaguri.
Dar un steag a iesit in evidenta mai mult decat celelalte. Unii utilizatori ai retelelor de socializare au fost socati sa vada protestatari fluturand un steag cu un text alb in limba araba scris pe el.
„Reamintiti-mi de ce nimeni nu este ingrijorat ca steagurile ISIS sunt fluturate in capitalele europene? Suntem in Danemarca”, a scris pe Twitter Aviva Klompas, fosta redactor de discursuri si consilier al ambasadorului Israelului la Natiunile Unite.
Asta pentru ca ei cred ca reprezinta steagul organizatiei teroriste – Statul Islamic (SI).
Statul Islamic, cunoscut si sub numele de Da’ish sau ISIL, este un grup terorist islamic violent si extremist. La apogeul sau, in 2014, grupul controla teritorii mari in Siria si in nordul Irakului. A devenit notoriu pentru brutalitatea sa, inclusiv pentru crimele in masa, rapirile, decapitarile si orchestrarea de atacuri teroriste. Luna trecuta, gruparea a revendicat responsabilitatea pentru un atac terorist care a provocat moartea a doi suporteri suedezi de fotbal la Bruxelles.
Cu toate acestea, steagul Statului Islamic nu este acelasi cu cel vazut in videoclipul de mai sus. Textul scris in alb pe aceste steaguri se numeste Shahada sau declaratia islamica de credinta intr-un singur Dumnezeu si in mesagerul sau. Fraza se traduce astfel:: „Nu exista alt dumnezeu in afara de Dumnezeu si de Mohamed, profetul sau”.
Este considerata cea mai sacra declaratie din islam si, de asemenea, este considerata primul dintre cei cinci piloni ai religiei.
Steagul Statului Islamic este diferit. Acesta contine doar inceputul acestei declaratii de credinta. Partea inferioara a steagului SI contine un disc alb numit sigiliul lui Mahomed.
Potrivit lui Wassim Nasr, un expert in miscarile jihadiste, steagurile vazute fluturand in timpul acestor proteste pro-palestiniene din Europa sunt de fapt „steaguri musulmane generice, nu apartin nimanui: le putem gasi in piete, taxiuri sau case din tarile musulmane”.
Shahada este prezenta si pe steagul oficial al Arabiei Saudite, ceea ce inseamna ca nu are neaparat legatura cu organizatiile teroriste.
Shahada este folosita frecvent de teroristi
Desi initial Shahada nu are nicio conotatie politica, ea a fost frecvent folosita ca arma de gruparile islamiste radicale, nu doar de SI.
Intr-un interviu acordat postului France 24, Wassim Nasr precizeaza ca „cei care afiseaza aceste bannere o fac intentionat, este o provocare politica” care are ca efect confundarea mesajului de sustinere a Palestinei.
In ceea ce priveste alte grupari teroriste din lume, talibanii au ales un steag alb cu o inscriptie neagra a Shahada atunci cand au preluat puterea in Afganistan, in 1997, potrivit revistei americane Mother Jones.
Boko Haram, grupul islamist radical din Nigeria, cunoscut pentru rapirea a sute de tinere eleve in Chibok in 2014, are un simbol care prezinta un steag islamic negru cu inscriptia shahada deasupra unei carti deschise si a unor arme.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…