Analistul Bogdan Chirieac, un inversunat critic al „abuzurilor” DNA, ii avertizeaza pe cei din tabara anti-DNA sa inceteze atacul la adresa justitiei pana nu se ajunge la un acord cu Washingtonul. El spune ca avertismentul ambasadorului SUA privind legile lui Tudorel Toader este foarte grav.
Chirieac atrage atentia ca „ingrijorare”, termenul folosit de ambasador, este utilizat de diplomatia SUA in cazuri foarte grave.
„Trebuie sa amintim ca un ambasador, intr-un comunicat oficial, nu se exprima niciodata in nume propriu, ci in numele statului pe care il reprezinta. Ne place, nu ne place, cand dl. Klemm vorbeste, America vorbeste. In termeni diplomatici, exprimarea ‘ingrijorarii’ este o atentionare severa, putin obisnuita intre state aliate. Cu alte cuvinte, Departamentul de Stat isi exprima ingrijorarea cand Kim Jong Un mai trage o racheta, sau cand Vladimir Putin mai ocupa ceva prin Ucraina. Ar fi fost deja foarte mult daca ambasadorul Klemm isi exprima ‘preocuparea’. De obicei, intre aliati, diferentele de opinii se rezolva in spatele usilor inchise”, spune Chirieac intr-un articol publicat pe DC News.
Chirieac ii avertizeaza pe cei din tabara sa, a propagandistilor si politicienilor anti-DNA, ca trebuie sa ia foarte in serios mesajul lui Hans Klemm.
„Pentru America, lupta impotriva coruptiei din Romania este proiectul de succes al Administratiei Obama. Daca experimentul reuseste in Romania, se doreste exportarea sa in toata Europa de Est, pentru a se reduce decalajul acestei regiuni fata de Occidentul mult mai prosper. Ca urmare, SUA s-au incapatanat sa vada in Romania succesele rasunatoare din acesta lupta, fara sa mai ia in seama si abuzurile care s-au mai intamplat.
Solicitarile aparute in spatiul public de a se ignora avertismentul d-lui Klemm sunt nefaste pentru Romania. Nu trebuie mers inainte fara ca toti constitutionalii tarii sa nu explice, in toate formele, ce se intampla la Bucuresti. Daca d-nii Tudose, Dragnea sau Tariceanu nu-l pot convinge pe ambasadorul Klemm, atunci sa urce in avion, sa mearga la Washington si sa explice lui Tillerson, lui Pence sau chiar lui Trump. Daca nu vor reusi luna aceasta, trebuie explicat din nou peste inca o luna. Si peste inca una.
Intre timp, lucrurile la Bucuresti, cu toate riscurile, nu trebuie transate cu brutalitate. Sansa istorica a Romaniei, astazi cand vorbim, este relatia cu America. Ea nu trebuie compromisa prin nerabdare. Din 2001 incoace, America a facut in planul politicii externe multe greseli. Ultima dintre ele a fost in 2011, asa-numita Primavara Araba, cand SUA a confundat miscarile islamiste din nordul Africii cu miscarile de eliberare de sub comunism din Europa de Est, din 1989. Poate ca si in Romania se comit erori si grave incalcari la adresa drepturilor omului. Cu toate aceste, in acest domeniu sensibil de care America este atat de mandra – lupta impotriva coruptiei – nu mai trebuie facut niciun pas, pana cand nu se va dialoga cu Washingtonul”, spune Chirieac.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…