Propagandistii rusi se folosesc de falsuri sofisticate pentru a raspandi dezinformari cu privire la presupusele victime ucrainene in timpul contraofensivei de vara, a dezvaluit StopFake.org, un verificator independent de fapte, potrivit Kyiv Post.
StopFake, care este afiliat la Scoala de Jurnalism din cadrul prestigioasei Universitati Nationale din Kiev-Academia Mohila, a declarat: „canalele rusesti de Telegram, precum si trolii din retelele de socializare, raspandesc dezinformari despre presupuse site-uri ucrainene care prezinta un numar mare de ‘victime ale contraofensivei'”.
StopFake arata ca sursele de dezinformare „mentioneaza 88.000 de persoane, ‘morti si raniti in randul militarilor ucraineni ca urmare a contraofensivei lansate de Kiev'”.
Materialul difuzat include capturi de ecran de pe site-uri false concepute pentru a parea proiecte independente ale unor organizatii neguvernamentale cu sediul in Ucraina.
StopFake, fondata in 2014, a subliniat ca nu exista informatii disponibile public despre victimele de razboi ucrainene, deoarece politica guvernului si a armatei ucrainene este de a pastra confidentialitatea cu privire la astfel de pierderi. De asemenea, nu exista niciun proiect independent cunoscut in acest sens.
Numele site-ului fals – stayingalive.in.ua – este conceput pentru a imita numele organizatiei ucrainene reale de voluntariat ‘Come Back Alive’, a precizat StopFake.
ONG-ul respectiv este un sustinator al Fortelor Armate ale Ucrainei si furnizeaza echipamente de telecomunicatii, vehicule, echipamente de vedere pe timp de noapte si alte materiale. Are o credibilitate foarte mare in randul multor ucraineni.
„Cautarea persoanelor care au disparut, precum si numaratoarea generala a celor ucisi si raniti, nu este o activitate a ‘Come Back Alive'”, a declarat StopFake.
Din mai 2023, a subliniat StopFake, in Ucraina exista un singur registru al persoanelor care au disparut in timpul razboiului, inclusiv al soldatilor, si care sunt cautate. Infiintat de Radio Liberty, acesta ofera detalii rudelor despre ce trebuie sa faca in cazul in care cei dragi lor, inclusiv militari, sunt dati disparuti.
Intr-un interviu pentru El Mundo, presedintele Volodimir Zelenski a declarat ca este „imposibil” sa se cunoasca numarul exact al victimelor.
Ministrul adjunct al apararii, Hanna Maliar, a declarat la inceputul lunii iulie ca, in medie, pierderile rusesti sunt estimate ca fiind de cinci ori mai mari decat cele ucrainene.
Analistii au subliniat faptul ca, de cand a inceput invazia in Ucraina, in februarie 2022, Rusia si-a accelerat utilizarea tehnologiei si a mijloacelor de comunicare disponibile in scopuri propagandistice – ceea ce reprezinta o parte recunoscuta a doctrinei militare rusesti.
Un aspect cheie al propagandei rusesti contemporane este valorificarea „opiniilor altora, in special a opiniilor celor care sunt similare cu destinatarul mesajului”.
„Comunicarile provenite de la grupuri din care face parte destinatarul sunt mai susceptibile de a fi percepute ca fiind credibile”, a scris Rand Corporation. „Daca un canal de propaganda provine (sau pretinde a proveni) de la un grup cu care se identifica destinatarul, este mai probabil ca acesta sa fie convingator.”
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…