Proiect de lege privind militarii voluntari in termen, initiat de Statul Major. Ce beneficii sunt: „La final, trei castiguri salariale medii brute”. Reactia premierului Ciolacu

news

Statul Major al Apararii a initiat un proiect de modificare si completare a Legii nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, in care se propune introducerea unei noi forme de indeplinire a serviciului militar activ, in calitate de militar voluntar in termen, pentru care sunt eligibili cetatenii romani, barbati si femei, cu domiciliul stabil in Romania, cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care doresc sa aiba o pregatire militara.

Aceasta forma de pregatire nu va inlocui serviciul militar in calitate de rezervist voluntar, ci vine in completare, ca o forma distincta.

Proiectul prevede participarea, pe baza de voluntariat, la un program de pregatire militara de baza, cu durata de pana la 4 luni, in calitate de militar voluntar in termen. Prin introducerea acestui concept se are in vedere cresterea cantitatii si calitatii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendarii serviciului militar obligatoriu pe timp de pace.

MApN nu are in intentie si nu a analizat posibilitatea introducerii unei forme de pregatire militara obligatorie, ci doar solutii pe baza de voluntariat.

Conform propunerii legislative, pe timpul derularii programului de pregatire militara de baza, militarii voluntari in termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare si de hrana, asistenta medicala si medicamente, precum si de indemnizatie lunara, similare militarilor in termen cu gradul de soldat, si se vor supune prevederilor legilor si regulamentelor militare.

La finalizarea programul de pregatire, acestia vor primi o indemnizatie reprezentand trei castiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmand ca centrele militare sa ii ia evidenta si sa ii introduca in rezerva operationala.

Cetatenii romani care vor executa, dupa adoptarea actului normativ, serviciul militar in calitate de militar voluntar in termen pot reprezenta o sursa importanta pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei Romaniei.

Reactia premierului Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a fost intrebat la Mioveni despre legea pregatita de MApN privind serviciul militar voluntar. ”Pe mine ce ma deranjeaza este contextul. In momentul in care orice tara trebuie sa se pregateasca si pentru ce este mai rau, dar nu trebuie sa pui in fata contextul razboiului din Ucraina si ca, vezi Doamne, exista un pericol care va veni dinspre Rusia spre Romania. Nu vine de acolo niciun pericol. Dar, cu adevarat ne trebuie o tara normala si atunci trebuie sa anticipezi anumite lucruri, cum este acest sistem de voluntariat, platit, in care oamenii se instruiesc si invata basic-ul in arta apararii”, a spus premierul Ciolacu.

El a aratat ca este corecta abordarea, ”dar nu trebuia data cu toporul in contextul unui razboi de la frontiera, ca Romania sa inteleaga din acea stire ca aoleu, vine razboiul peste noi. Nu vine niciun razboi”.

”Eu cred ca trebuie sa faca acest voluntariat platit, poate sunt momente in viata cand vrei sa faci acest lucru, sa vezi cum este, poate pe urma urmezi o cariera militara, ca e, totusi, o rampa de selectie, poate depisteaza anumite capacitati umane de care are nevoie armata in aceste instruiri voluntare”, a subliniat seful Executivului.

Ciolacu a mentionat ca este un sistem normal, dar ”nu vandut in contextul unui razboi, pentru ca lumea nu mai intelege ce se intampla”.

”In loc sa spunem, domnule, intr-o tara normala asa se face. De aceea avem recruti intr-o tara normala, pentru ca e sistem voluntar. Pe urma noi ii abordam, stam de vorba cu ei, le facem oferte. Iesim si dam cu toporul in perete, ca aoleu, trebuie sa ne pregatim. De ce sa ne pregatim? Romania nu a fost niciodata mai sigura cum este azi”, a afirmat Ciolacu.

Intrebat daca a primit ordin de la Centru, Ciolacu a spus ca este caporal si ca are peste 55 de ani, astfel ca nu mai este in rezerva, ci in retragere.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: