Gabriela Scutea, propusa de ministrul Justitiei pentru functia de procuror general, are in vedere cresterea continua a calitatii actelor de urmarire penala, in paralel cu reducerea numarului achitarilor definitive, potrivit proiectului sau de management, publicat miercuri pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.
Alte obiective generale mentionate in proiect se refera la exercitarea ferma a actului managerial si a controlului de catre toti procurorii cu functii de conducere, dezvoltarea unui climat de competitivitate si initierea masurilor pentru trecerea graduala a politiei judiciare in cadrul Ministerului Public.
„Mandatul si obiectivele procurorului general vor influenta obiectivele procurorilor cu functii de conducere din ierarhia Ministerului Public, dar sunt influentate/ inglobeaza aspecte de politica penala prioritizate deja in agenda publica. (…). Imbunatatirea activitatii manageriale a celorlalti procurori cu functii de conducere consider ca reprezinta un instrument prin care obiectivele constante pentru activitatea Ministerului Public pot fi atinse si reflectate in actul de justitie de calitate”, se arata in proiect, citat de Agerpres.
In opinia Gabrielei Scutea, procurorul general trebuie sa asigure, in primul rand, garantarea independentei efective a procurorilor, garantarea accesului liber la justitie si responsabilizarea institutiei judiciare. Rolul de membru de drept in cadrul CSM permite raportarea proactiva la gestionarea carierei magistratilor, precum si la stabilirea masurilor de resurse umane si de ajustare a legislatiei secundare, prin propuneri catre Ministerul Justitiei.
„Sunt adeptul unei exprimari publice austere, concise, clare, directe. Nu sunt adeptul modelului: rezolvarea unei probleme vine daca se modifica legislatia. Am capacitatea sa ma detasez de obiectivele asociatiei profesionale din care fac parte, pentru a ma pozitiona echidistant fata de problemele procurorilor si ale Ministerului Public. Am dobandit experienta de a sti care sunt asteptarile interlocutorului, in relatiile interinstitutionale, consecutiv actionand in cadrul MP pentru depasirea unor bariere de limbaj, pentru exprimarea neechivoca a unor judecati calitative”, afirma Scutea in proiectul managerial.
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit, miercuri, calendarul pentru examinarea propunerii ministrului Justitiei de avizare a numirii Gabrielei Scutea in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a lui Crin Nicu Bologa in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie si a Giorgianei Elena Hosu in functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
Pe site-ul CSM au fost puse in dezbatere publica proiectele de management si au inceput verificarile asupra candidaturilor, urmand ca pe data de 11 februarie sa fie analizat rezultatul verificarilor si sa fie intervievati candidatii, in intervalul orar 10,00 – 15,30. Ulterior, intre 11 si 14 februarie, se vor transmite avizele catre Ministerul Justitiei.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…