news

Profesorii nu mai pot da meditatii elevilor carora le predau la clasa. Incalcarea ordinului poate duce la sanctiuni disciplinare si penale

Noua Lege a Educatiei interzice profesorilor sa faca meditatii cu elevii de la clasele la care predau. Vineri, 19 ianuarie, s-a oficializat Ordinul Ministerului Educatiei prin care se detaliaza pasii pe care-i urmeaza profesorii ca sa declare faptul ca nu isi mediteaza elevii de la clasa. In 1 februarie intra in vigoare Ordinul nr. 3.051 din 2024 care stabileste obligatiile profesorilor de a completa declaratiile de interese, sub sanctiunile Codului penal.

Ordinul amintit pune in aplicare o prevedere din Legea Educatiei nr. 198 din 2023, Articolul 168 (3): „Pentru a asigura echitatea si obiectivitatea in activitatea de predare-invatare-evaluare, personalului didactic de predare ii este interzis sa desfasoare activitati de pregatire suplimentara contracost pentru elevii de la clasa/clasele la care este incadrat in anul scolar in curs, avand obligatia sa depuna eforturi pentru atingerea competentelor necesare de catre fiecare elev, prin activitatea la clasa si prin programele de invatare remediala.”

De asemenea, „(4) Pentru punerea in aplicare a dispozitiilor alineatului (3), la nivelul unitatilor de invatamant se constituie Registrul declaratiilor de interese.”

Registru electronic al declaratiilor de interese

„Modelul Registrului declaratiilor de interese si procedura de declarare a intereselor se aproba prin ordin al ministrului educatiei, in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.”

Pana la data de 31 decembrie a fiecarui an, profesorilor le revine obligatia sa completeze declaratia de interese in care isi vor asuma faptul ca isi mediteaza elevii de la clasa, prevede Ordinul.

In fiecare unitate de invatamant se va desemna o persoana responsabila pentru gestionarea declaratiilor de interese.

In momentul primirii declaratiilor de interese din partea celor care au obligatia completarii lor, ele vor fi inregistrate in Registrul declaratiilor de interese. Acest registru se intocmeste in forma scrisa si electronica.

„Declaratiile de interese sunt publice, iar responsabilul de la nivelul unitatii de invatamant are obligatia de a le publica pe site-ul unitatii de invatamant, anonimizand datele cu caracter personal, cu exceptia numelui si prenumelui cadrului didactic”, se arata in Ordinul Ministerului Educatiei..

Nedeclararea meditatiilor pentru elevii de la clasa si clasele la care este incadrat profesorul constituie abatere disciplinara, potrivit Ordinului Ministerului Educatiei nr. 3.051 din 2024.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago