Productia de petrol a SUA va continua sa creasca accelerat in 2024. Este asteptata o confruntare cu Arabia Saudita
Productia de petrol din SUA are un an de succes, iar in 2024 ar putea inregistra noi maxime, ceea ce ar pune mai multa presiune asupra Arabiei Saudite pentru a recastiga controlul asupra preturilor la titei, relateaza Business Insider.
Analistii de la Rapidan Energy estimeaza ca productia americana va fi in medie de 13,3 milioane de barili pe zi anul viitor, in crestere fata de media de 13 milioane din 2023 si peste actualul record istoric de 13,2 milioane atins in septembrie.
Acest lucru vine in contextul in care gigantii petrolieri americani Exxon Mobil si Chevron au anuntat recent majorari ale bugetelor de cheltuieli de capital pentru 2024, pe masura ce investesc mai multi bani in Bazinul Permian, epicentrul exploatarilor de petrol de sist.
Oferta record de petrol din SUA a coincis cu reducerile de productie din partea natiunilor OPEC+, precum Arabia Saudita si Rusia, care s-au straduit sa ridice pretul petrolului.
Acest lucru i-a determinat pe unii experti sa avertizeze ca sauditii ar putea schimba cursul si, in schimb, sa inunde piata petrolului cu o oferta uriasa, asa cum au facut in 2014, cand Riadul a incercat sa scoata producatorii americani de pe piata prin scaderea preturilor si prin scaderea rentabilitatii productiei.
„In prezent, nu ne asteptam ca OPEC+ sa inunde piata pentru a inabusi cresterea exploatarilor de petrol de sist din SUA”, a declarat Bob McNally, presedintele Rapidan Energy.
Chiar si asa, cresterea galopanta a petrolului american este de netagaduit. Pe langa cheltuielile lor sporite, Exxon si Chevron au anuntat mega-bugete in acest an pentru a cumpara producatori de petrol de sist de top.
„Permian va fi motorul de crestere nu doar in acest an, ci si in anii urmatori”, a declarat Hunter Kornfeind, analist de petrol la Rapidan.
In timp ce bugetele amplificate ale gigantilor energetici evidentiaza cresterea brusca a productiei de petrol din SUA, ele sunt, de asemenea, un semn al schimbarii peisajului din industria energetica americana.
Cresterea nu mai este la fel de mare in comparatie cu ciclurile anterioare, cand companiile petroliere reinvesteau aproximativ 100% din banii pe care ii generau in cheltuieli de capital pentru a extrage si mai mult petrol, a spus Kornfeind. Acum, suma pe care o cheltuiesc este de aproximativ 40% pana la 50% din banii pe care ii castiga.