Productia de opiu in Afganistan a scazut cu 95% dupa ce talibanii au interzis cultivarea macului – ONU

externe

camp de mac, opiu

Productia de opiu din Afganistan, care era anterior principalul furnizor mondial, a scazut vertiginos de cand administratia talibana a interzis cultivarea macului anul trecut, potrivit unui studiu al Natiunilor Unite publicat duminica, relateaza Reuters.

Biroul ONU pentru Droguri si Criminalitate (UNODC) a precizat ca, in 2023, cultivarea opiului a scazut in intreaga tara la doar 10.800 de hectare, de la 233.000 de hectare in anul precedent, reducand oferta cu 95%, la 333 de tone.

Acest lucru a pus presiune asupra fermierilor din aceasta tara devastata de razboi, unde majoritatea oamenilor depind de agricultura, iar valoarea exporturilor de mac a depasit uneori valoarea tuturor bunurilor exportate oficial, a precizat UNODC.

Scaderea brusca ar putea avea consecinte majore pentru economia unei tari in care aproximativ doua treimi din populatie are deja nevoie de ajutor umanitar, se arata in raport.

„In urmatoarele luni, Afganistanul are nevoie urgenta de investitii puternice in mijloace de trai durabile pentru a le oferi agricultorilor afgani oportunitati ca sa nu se mai ocupe de opiu”, a declarat Ghada Waly, directorul executiv al UNODC.

„Acest lucru reprezinta o oportunitate reala de a obtine rezultate pe termen lung impotriva pietei ilicite a opiului si a daunelor pe care aceasta le provoaca atat la nivel local, cat si global”, a mai spus el.

Contractia uriasa a ofertei din Afganistan – care se estimeaza ca furniza aproximativ 80% din opiul ilegal din lume – ar putea duce in cele din urma la o scadere a consumului de opiu la nivel international, dar risca, de asemenea, sa creasca utilizarea la nivel mondial a unor alternative precum fentanilul sau opioidele sintetice, a declarat UNODC.

Liderul spiritual suprem al talibanilor a interzis cultivarea narcoticelor in aprilie 2022, iar ministerul de interne a declarat ca va distruge orice culturi ramase. In timpul guvernarii lor anterioare, talibanii au interzis in 2000 cultivarea macului, deoarece cautau legitimitate internationala, dar s-au confruntat cu o reactie populara, potrivit expertilor.

Multe dintre provinciile in care talibanii au avut in mod istoric un nivel ridicat de sustinere, cum ar fi sudul Helmand, au o mare concentratie de culturi de mac. UNODC a mentionat ca multi agricultori au trecut la cultivarea graului, dar ca acest lucru a adus venituri mult mai mici decat cele obtinute din cultivarea macului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: