Procurorul general pune la punct PSD-ul: „Asalt asupra justitiei prin incercarile repetate de ciuntire a legislatiei. Cetatenii au iesit in strada pentru apararea statului de drept”
Procurorii trebuie sa aiba increderea societatii ca, prin aplicarea legii in mod egal, prin descoperirea la timp a infractiunilor si instrumentarea cu profesionalism a cauzelor, infractorii sunt trimisi in judecata indiferent de numele acestora, iar victimelor infractiunilor le este respectat pe deplin dreptul la protectie, a declarat procurorul general Gabriela Scutea, intr-un mesaj transmis duminica de Ziua Justitiei.
āZiua Justitiei celebreaza in fiecare an eforturile si rezultatele aferente din sistemul judiciar. Anul acesta, marcat de schimbari majore la nivel global, Ziua Justitiei este un prilej de autoevaluare a activitatii noastre, un exercitiu de introspectie prin raportare la rolul constitutional al Ministerului Public.
In calitate de procuror general, afirm cu convingere ca, in contextul declararii pandemiei de COVID-19 si al decretarii starii de urgenta in Romania, cu toate consecintele de ordin juridic si uman care au decurs din aceasta, a fost una dintre cele mai dificile perioade pe care le-a traversat societatea si implicit Ministerul Public. Pentru ca, in mod natural, aceasta institutie cu rol cheie in arhitectura constitutionala a statului roman urmeaza curba de evolutie, respectiv de maturizare, a societatii ale carei interese generale le reprezinta, aparand ordinea de drept, drepturile si libertatile cetatenilor eiā, a precizat Scutea.
Ea apreciaza ca, in contextul masurilor dispuse prin decretul privind instituirea starii de urgenta, Ministerul Public si sistemul de justitie in general au demonstrat capacitate de adaptare si de reactie rapide, exercitandu-si prerogativele constitutionale si legale cu profesionalism si responsabilitate in conditiile cresterii semnificative a numarului de dosare avand ca obiect anumite infractiuni, corelate specificului acestei perioade dificile.
āAlaturi de alte institutii ale statului, cum ar fi Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Interne, in spiritul cooperarii si coordonarii interinstitutionale, Ministerul Public a actionat cu promptitudine, in sensul instrumentarii cu celeritate a cauzelor.
Consider, insa, ca provocarile generate de specificul acestei perioade nu s-au incheiat si in acest sens doresc sa transmit un gand de incurajare tuturor procurorilor si in special celor aflati la inceput de cariera. Ii asigur de increderea si de sprijinul meu, fiind important ca fiecare sa fie constient ca doar un comportament ireprosabil, dincolo de orice compromis, ii poate tine departe de ingerinte si poate fi garantia reala a independenteiā, a aratat ea.
Potrivit acesteia, procurorii trebuie sa isi consolideze cultura ca, respectandu-si statutul profesional, ii respecta de fapt pe cei ale caror interese sunt chemati sa le reprezinte, respectiv pe cetateni.
āProcurorii trebuie sa aiba increderea societatii ca prin aplicarea legii in mod egal, prin descoperirea la timp a infractiunilor si instrumentarea cu profesionalism a cauzelor infractorii sunt trimisi in judecata indiferent de numele acestora, iar victimelor infractiunilor le este respectat pe deplin dreptul la protectie. Acesta trebuie sa fie profilul procurorului si cred ca el trebuie sa reprezinte deopotriva un deziderat institutional si o obligatie individuala a fiecaruia dintre noi, astfel incat activitatea Ministerului Public in ansamblul sau sa fie definita de legalitate si conforma cu standardele justitiei la nivel europeanā, a spus Gabriela Scutea.
Aceasta a aratat ca procurorii au fost expusi ani la rand unor atacuri sistematice si directe, menite sa aduca atingere independentei lor.
āDin aceasta perspectiva, apreciez ca predecesorii mei au avut o misiune extrem de grea. Cred insa ca, daca anii anteriori au fost caracterizati de rezistenta in fata asaltului asupra justitiei, prin incercarile repetate de ciuntire a legislatiei, acum este momentul pentru reconstructie si dezvoltare in Ministerul Public. Din fericire, experienta acestei perioade recente demonstreaza fara putere de tagada ca in Romania cultura civica s-a consolidat, cetatenii iesind in strada pentru apararea statului de drept. Acum este timpul insa pentru afirmarea vigilentei civice la un alt nivel, cel individualā, a mai spus Scutea.
In opinia acesteia, coruptia se mentine pentru ca este ingaduita de fiecare data cand cineva āinchide ochiiā la o incalcare a legii.
āCoruptia nu este concentrata intr-o anumita zona geografica, dimpotriva, e mai raspandita decat ne place sa credem si barometrele de opinie publica ne confirma acest lucru. De asemenea, coruptia nu este un fenomen care afecteaza doar unele domenii, insa atunci cand vorbim despre coruptia din sistemul de sanatate, apreciez ca ea poate fi considerata ca afecteaza siguranta nationala. Interventia procurorilor in descoperirea si instrumentarea acestor infractiuni este eficienta, insa rezultatul depinde in buna masura de cresterea gradului de constientizare la nivelul societatii a realitatii ca faptele de mica coruptie, aparent neinsemnate si cautionabile intr-o acceptiune comuna, fac posibila marea coruptieā, a mentionat aceasta, in mesajul transmis de Ziua Justitiei.
Ea a facut referire si la infractiunile contra mediului.
āSa nu uitam nici de infractiunile contra mediului, indiferent ca vorbim despre taierea padurilor sau problematica deseurilor. Acestea sunt considerate la nivel european ca un domeniu prioritar de protectie, fiind cu atat mai grave atunci cand reprezinta expresia unei legaturi de cauzalitate intre coruptie si actiunea unor grupari de criminalitate organizata. Cred ca niciun cetatean de bun simt al Romaniei nu-si doreste sa traiasca intr-un mediu poluat sau ca teritoriul Romaniei sa se transforme intr-o groapa de gunoi. Pentru ca generatiile urmatoare sa se mai poata bucura de mediul in care traiesc, acest fenomen trebuie combatut cu fermitate, de aceea trebuie considerat un domeniu prioritar vizat de activitatea de urmarire penalaā, a subliniat Gabriela Scutea.
Procurorul general a vorbit si despre cresterea āingrijoratoareā a infractiunilor de violenta in familie.
āNu as putea incheia aceasta trecere in revista a principalelor fenomene cu care ne confruntam pe terenul infractionalitatii fara sa ma refer la cresterea ingrijoratoare a infractiunilor de violenta in familie indreptate in special impotriva femeii si a copiilor.
Violentele din cadrul relatiilor apropiate reprezinta o problema sociala grava si adesea ascunsa care poate cauza traume psihologice si fizice sistematice, cu consecinte severe din cauza ca autorul infractiunii este o persoana in care victima ar trebui sa aiba incredere. Protectia victimelor, care in multe cazuri au rezerve sa participe in cadrul procedurilor penale si din cauza lipsei de incredere in autoritati, se impune a fi asigurata cu maxima eficientaā, a mai spus ea.
In finalul mesajului, aceasta a multumit jurnalistilor, afirmand ca āprocurorii nu fac dosare bazate pe decupaje din ziare, insa nu de putine ori materialele de presa reprezinta o prima treapta spre aflarea adevarului judiciarā.
āNu in ultimul rand, folosesc acest prilej pentru a multumi jurnalistilor care, in exercitarea rolului presei de caine de paza al democratiei, aduc in atentia publicului si implicit a procurorilor, prin investigatiile pe care le realizeaza, fapte care contravin ordinii de drept din societate. Procurorii nu fac dosare bazate pe decupaje din ziare, insa nu de putine ori materialele de presa reprezinta o prima treapta spre aflarea adevarului judiciar. Adresez un mesaj de felicitare si de mobilizare pentru consolidarea culturii institutionale si a rezultatelor intregului corp profesional al Ministerului Public, care este angajat prin complementaritate in realizarea misiunii institutiei. Increderea societatii, ale carei interese le reprezinta Ministerul Public, se castiga zi de zi!ā, a mai aratat procurorul general in mesaj.