Procesul in care se judeca cererea procurorului general Augustin Lazar de suspendare a procedurii de revocare din functie ajunge la Bucuresti, dupa ce Curtea de Apel Alba Iulia si-a declinat competenta.
Reprezentantul Ministerului Justitiei a cerut ca procesul sa fie judecat la Curtea de Apel Bucuresti, invocand exceptia necompetentei teritoriale, in timp ce avocatul lui Augustin Lazar a cerut ca speta sa ramana la Alba Iulia, invocand faptul ca procurorul general are acolo domiciliul.
Curtea de Apel Alba Iulia a admis exceptia privind necompetenta teritoriala, astfel ca procesul va continua la Curtea de Apel Bucuresti. Decizia este definitiva.
La cateva minute dupa decizie, ministrul Justitiei a postat un mesaj pe Facebook in care il ataca din nou pe procurorul general.
„Instanta de contencios administrativ a declinat competenta solutionarii actiunii procurorului general, de la domiciliul reclamantului catre instanta din Capitala. Oare autorul plangerii chiar nu cunostea regulile de competenta sau pur si simplu a vrut sa mai traga de timp?”, acuza Toader, pe Facebook.
Procesul pe revocare
Procurorul general, Augustin Lazar, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din functie declansata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Lazar sustine ca nu i-ar fi fost asigurat dreptul la aparare si ca procedura de revocare s-a desfasurat fara a respecta cerintele de transparenta.
Totodata, Augustin Lazar a mentionat ca unul dintre motivele pentru care a fost initiata procedura de revocare este desfasurarea anchetei privind modalitatea de interventie a jandarmilor in timpul protestelor din 10 august, invocarea acestui motiv constituind, in realitate, „o ingerinta in activitatea concreta de instrumentare a unei cauze penale”.
Magistratul aminteste, totodata, ca, in cazul de fata, controlul efectuat de catre Inspectia Judiciara la Parchetul de pe langa ICCJ in anul 2017 nu a relevat nicio disfunctie in activitatea institutiei si nicio deficienta manageriala.
„In acest context, este evident ca propunerea ministrului Justitiei are valoarea unei sanctiuni disciplinare”, opineaza Lazar.
Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anuntat ca a declansat procedura de revocare din functie a procurorului general, Augustin Lazar. Sectia de procurori a CSM a votat impotriva propunerii lui Toader, ministrul fiind singurul care si-a votat raportul. Decizia este acum la Klaus Iohannis. Seful statului e in aceeasi situatie ca la Kovesi, astfel ca CCR nu i-ar da de ales. Totusi, in raportul MCV Comisia Europeana cere clar suspendarea de urgenta a tuturor procedurilor de numire si revocare a procurorilor-sef. Iohannis deja a respins numirea Adinei Florea la DNA, ramane de vazut ce va face cu cererea de revocare in cazul lui Augustin Lazar.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…