La finalul anului trecut, oamenii de stiinta s-au reuniut la Santa Fe, la summit-ul Armelor Nucleare, in apropiere de locul in care a fost conceputa prima bomba atomica.
Dupa Hiroshima si Nagasaki, amenintarea nucleara pare ceva din timpuri apuse ori un scenariu de domeniul filmelor de la Hollywood. Totusi, amenintarea e cat se poate de serioasa, in contextul in care presedintele Trump promite extinderea vasta a arsenalului nuclear din SUA, in timp ce Coreea de Nord efectueaza noi teste de rachete, scrie Undark.
In primele minute ale summit-ului din Santa Fe, istoricul Eric Schlosser l-a intrebat pe fostul secretar al apararii William J. Perry: „Chiar acum, cand stam aici, avand in vedere deceniile voastre de experienta in acest domeniu, cat de mare credeti ca este astazi amenintarea cu arme nucleare?”.
Perry a tras un semnal de alarma, desi a admis ca nu-i place „deloc, chiar deloc” raspunsul: „Imi pare rau sa va spun ca probabilitatea unei catastrofe nucleare astazi este mai mare decat in orice moment de la criza rachetelor cubaneze”.
Un atac terorist folosind o bomba nucleara sau dispozitiv nuclear improvizat s-ar putea produce „in orice moment: acum, anul viitor sau la un an dupa”, a declarat fostul sef al Pentagonului, care in timpul Razboiului Rece a jucat un rol central in modernizarea arsenalului nuclear al SUA.
Perry a prezentat audientei un scurt film despre dramatismul consecintelor unui singur bombardament terorist in Washington. Dincolo de pierdere dramatica a vietilor omenesti, impactul politic, social si cultural al unui astfel de dezastru ar depasi cu mult efectele fizice ale bombei si ar face ca raspunsul lumii la 9/11 sa para calm si rational prin comparatie.
Un asemenea scenariu l-a facut pe fostul sef al Pentagonului sa semneze un editorial in Wall Street Journal, alaturi de alti oameni de stiinta, in care militeaza pentru eliminarea armelor nucleare.
Perry se a participat la la dezmembrarea a aproximativ 8.000 de arme nucleare americane si ruse in timpul carierei sale. „Vestea proasta este ca mai sunt inca 15.000 ramase”, a scris el, precizand ca „indiferent de numar, este sfarsitul civilizatiei daca sunt folosite vreodata”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…