Schimburile de prizonieri intre Ucraina si Rusia au devenit, in ultimul an si jumatate, o constanta a acestui conflict. Dar, daca prizonierii ucraineni asteapta cu nerabdare sa fie eliberati, nu acelasi lucru se intampla de partea cealalta: tot mai multi prizonieri rusi refuza sa fie inclusi in schimburi, pentru ca stiu ca vor fi trimisi iarasi pe front.
Dupa ce soldatii rusi sunt capturati, ei trec printr-o serie de centre de detentie inainte de a ajunge in tabere pentru prizonieri de razboi, tabere a caror locatie este secreta. Sosirea lor aici inseamna ca urmatorul pas probabil este schimbul, cu exceptia cazului in care interogatoriul serviciilor de informatii ucrainene demonstreaza ca respectivii militari ar fi fost implicati in crime de razboi – atunci ei sunt judecati si condamnati pentru crimele comise.
Unii prizonieri rusi solicita insa autoritatilor ucrainene sa le amane schimbul pana la expirarea contractelor lor militare, pentru a nu fi obligati sa lupte din nou. Acesta este in special cazul fostilor detinuti, condamnati pentru fapte penale – crime, violuri, talharii – si carora li s-a propus „albirea cazierului” daca lupta sase luni in Ucraina.
Exista si soldati rusi care cer sa nu fie returnati deloc; dar atunci ei trebuie sa ramana in custodie pana la sfarsitul razboiului, cu exceptia cazului in care se ofera voluntari pentru a lupta in militiile rusesti anti-Putin pe care Ucraina le sponsorizeaza.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…