Printul Paul, interviu sfidator dupa ce a scapat de extradare: „Mi-e rusine de ce a facut Romania, dezgustator/ S-a incercat asasinarea mea”
Printul Paul de Romania a oferit un interviu unei publicatii din Malta, dupa ce a scapat de extradarea in Romania, in care s-a plans ca „nu sunt obisnuit sa fiu arestat”.
Printul Paul-Filippe al Romaniei, in varsta de 75 de ani, a declarat ca a sosit in Malta in aprilie pentru un eveniment organizat de Cavalerii de Malta, cand a fost abordat de politie la hotelul Westin Dragonara din St Julian’s si dus in arest.
„Nu sunt obisnuit sa fiu arestat, asa ca atunci cand vii in Malta pentru un eveniment important in cadrul caruia devii mare maestru si invitat de onoare si esti abordat de patru persoane care iti spun ca esti arestat, nu este foarte placut”, a declarat el.
In aprilie, Ordinul Suveran Militar de Malta – care isi revendica continuitatea cu Cavalerii Ospitalieri originali – a declarat pentru Times of Malta ca printul nu era membru al organizatiei si nici nu fusese invitat la vreunul dintre evenimentele acesteia, mentioneaza Times of Malta.
Printul a fost arestat in timp ce se intorcea la hotel dupa o zi petrecuta in oras cu sotia sa Lia Georgia Triff, care a descris arestarea ca fiind „profesionista”, dar „suspecta” pentru ca a avut loc intr-o zi de duminica – speculand ca „putini avocati” ar fi ridicat telefonul in acea zi.
„Nu l-au maltratat pe sotul meu. A fost surprinzator pentru ca erau politisti in civil si intr-o masina nemarcata, asa ca nu eram siguri ce se intampla… din fericire, nu a fost in fata demnitarilor care au venit; ar fi fost un circ in acel moment”, a spus ea.
Printului i s-a refuzat eliberarea pe cautiune din cauza gravitatii acuzatiilor de coruptie formulate impotriva sa in Romania si a petrecut mai mult de doua luni in inchisoare.
Descriind conditiile, el a spus ca a fost tinut impreuna cu alte sapte persoane intr-o „camera destul de mare”, cu o curte pentru exercitii.
„Nu a fost prea rau. Oamenii au fost decenti, destul de corecti cu mine… dar este foarte nelinistitor sa vii intr-un loc frumos ca Malta si sa te trezesti inchis intr-o inchisoare”, a spus el, adaugand ca a trebuit sa isi spuna numele dimineata si seara, simtindu-se «ca la serviciul militar».
Detalii despre cazul sau „au aparut la televizor, asa ca toata lumea parea sa stie cine sunt… [dar] nu a fost impotriva mea, asta a fost norocul. Cred ca am scos ce era mai bun din ceva foarte neplacut”, a spus el.
Printul a vorbit cu Times of Malta prin video de la Paris, unde are statut de refugiat si unde s-a intors la scurt timp dupa ce a castigat lupta impotriva cererii de extradare din Malta.
El a sustinut ca mandatul de arestare emis de Romania a fost „folosit politic” de unii politicieni si „oameni de securitate… relicve de pe vremea lui Ceausescu”.
„Ei [cei din spatele mandatului] nu inteleg ce inseamna sa faci parte din Uniunea Europeana… Ei au arestat oameni din motive politice si incearca sa influenteze guvernele straine”, a declarat printul.
„S-au gandit ca poate se pot descurca cu Malta, pentru ca Malta avea probleme, coruptie… Au pus Malta intr-o situatie jenanta si mi-e foarte rusine de ceea ce a facut Romania. Cred ca este destul de dezgustator, de fapt”.
Printul Paul a fost condamnat la trei ani si patru luni de inchisoare dupa ce a fost gasit vinovat de acuzatii de coruptie legate de proprietati imobiliare despre care autoritatile au spus ca a pretins in mod fals ca le detine in apropierea capitalei Bucuresti.
Intrebat despre aceste acuzatii, Printul Paul-Filippe le-a negat, acuzand autoritatile de „sabotarea” pretentiilor sale legitime asupra unor proprietati care au apartinut familiei sale.
„Practic, este o chestiune de lacomie. Multi politicieni si-au dorit aceste proprietati si nu au fost multumiti ca am vrut sa le revendicam, desi aveam toate drepturile ca orice cetatean roman”, a spus el.
Printul sustine ca atunci cand s-a intors in tara, in 1990, nu a fost pentru a revendica proprietati, ci „pentru ca am vrut sa vad daca putem ajuta orfanii”, amintind de „situatia teribila” din orfelinatele si scolile tarii.
„Nimeni nu a primit proprietati in primii 17 ani pana cand Romania a intrat in Uniunea Europeana. Deci, nu acesta a fost motivul meu, dar am mostenit un teren care este Ferma Regala Baneasa, care valoreaza intre 150 si 200 de milioane de euro”.
El neaga ca ar fi facut trafic de influenta, sustinand ca a evitat sa se implice in revendicarea proprietatilor, lasand in schimb aceasta sarcina unui avocat despre care spune ca a fost exonerat de aceleasi acuzatii: „Daca ai un avocat de top care negociaza restituirea proprietatilor si tu nu esti implicat in asta, cum poti fi acuzat de trafic de interese?”
Raspunzand afirmatiilor ca nu este mostenitorul legitim al Regelui Carol al II-lea, care a condus Romania intre 1930 si 1940, Printul Paul-Filippe a calificat ideea drept „ridicola”, subliniind ca cererea sa a fost recunoscuta de Curtea Suprema a tarii in 2012.
„Au recunoscut-o ei insisi, si a fost recunoscuta in cinci tari din Europa in anii 1950 si 1960. Deci, este clar ca a existat o implicare politica in aceasta decizie [de respingere a cererii]”, a spus el.
Intrebat daca i-a fost frica sa faca inchisoare in Romania, printul a spus: „Oricui i-ar fi frica de [asemenea] conditii”.
Explicand ca a vizitat inchisorile romanesti impreuna cu sotia sa in calitate de sponsori ai jandarmilor, el a spus ca au fost „socati” de ceea ce au vazut: „Stiind asta, bineinteles ca am fost destul de ingrijorat ca voi fi pus acolo, dar am fost mai ingrijorat ca voi fi pus acolo cand sunt nevinovat”.
Intrebat daca este ingrijorat ca ar putea fi tinta adversarilor politici in timp ce se afla in inchisoare, printul a recunoscut ca a fost, sustinand ca a avut loc o tentativa de asasinat la adresa sa in 2000, cand a spus ca o masina a intrat in a sa, incercand sa il impinga de pe o stanca.
Intrebat daca va reveni in Malta, el a raspuns: „Ma voi intoarce. Trebuie sa diger ceea ce s-a intamplat, dar nu dau vina in totalitate pe Malta; dau vina pe romanii care incearca sa corupa Malta”, a spus el.
„Au inteles ca romanii i-au luat de prosti. Romanii s-au folosit de maltezi pentru a face ce vor ei; nu le-a pasat ca maltezii se implica in asta. Nu le-a pasat cu adevarat”, a mai sustinut printul Paul.