Primele trupe de „salvatori” americani au aterizat la Kabul. SUA evacueaza mii de oameni din capitala Afganistanului
Un prim batalion de puscasi marini a sosit la Kabul la sfarsitul saptamanii pentru a sta de paza in timp ce SUA accelereaza zborurile de evacuare a unor diplomati americani si a mii de afgani, anunta The Associated Press. Talibanii au trecut la o ofensiva fulgeratoare care izoleaza tot mai mult capitala Afganistanului.
Purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a declarat ca „elemente” ale unui batalion se afla acum la Kabul, avangarda a trei batalioane de puscasi marini si de armata pe care SUA le va trimite in oras pana la sfarsitul weekendului pentru a ajuta mai multi americani si colegii lor afgani sa plece rapid.
Talibanii, incurajati de sfarsitul iminent al misiunii de lupta americane in tara, au cucerit vineri alte patru capitale provinciale, sporind temerile ca vor actiona in curand asupra capitalei, in care locuiesc milioane de afgani. „In mod clar, din actiunile lor, se pare ca incearca sa izoleze Kabulul”, a precizat Kirby in cadrul unei sedinte de informare a Pentagonului.
De asemenea, Pentagonul urma sa mute inca 4.500-5.000 de soldati in bazele din Qatar si Kuweit, tari din Golf, dintre care 1.000 in Qatar pentru a accelera procesarea vizelor pentru traducatorii afgani si alte persoane care se tem de represalii din partea talibanilor pentru munca lor din trecut cu americanii, precum si pentru membrii familiilor acestora.
Restul – intre 3.500 si 4.000 de soldati dintr-o brigada de lupta a Diviziei 82 Aeropurtate – se indreptau spre Kuweit. Kirby a declarat ca trupele de lupta vor fi o forta de rezerva in asteptare „in cazul in care vom avea nevoie chiar mai mult” decat cele 3.000 care merg la Kabul.
Prezenta de trupe pentru evacuarile americane evidentiaza ritmul uluitor al preluarii de catre talibani a unei mari parti a tarii, cu mai putin de trei saptamani inainte ca SUA sa puna capat oficial celor aproape 20 de ani de lupta in Afganistan.
Presedintele Joe Biden a ramas inflexibil in privinta incheierii misiunii americane la 31 august, insistand ca misiunea americana si NATO, lansata la 7 octombrie 2001, a facut tot ce a putut pentru a construi un guvern si o armata afgana cu sediul la Kabul care sa poata rezista talibanilor atunci cand trupele occidentale se vor retrage in cele din urma.
Cea mai recenta lovitura semnificativa de vineri a fost capturarea de catre talibani a capitalei provinciei Helmand, unde fortele americane, britanice si alte forte aliate ale NATO au dus unele dintre cele mai sangeroase batalii din ultimii 20 de ani. Sute de soldati occidentali au murit acolo in timpul razboiului, in lupte.
Departamentul de Stat a declarat ca ambasada din Kabul va ramane partial dotata cu personal si va continua sa functioneze, dar decizia de joi de a evacua un numar semnificativ de angajati ai ambasadei si de a aduce mii de soldati americani suplimentari este un semn al scaderii increderii in capacitatea guvernului afgan de a tine piept valului de talibani. Administratia Biden nu a exclus o evacuare completa a ambasadei.
Statele Unite si-au retras deja majoritatea trupelor, dar au pastrat aproximativ 650 de soldati in Afganistan pentru a sprijini securitatea diplomatica americana, inclusiv la aeroport.
Administratia Biden i-a avertizat direct pe oficialii talibani ca SUA vor raspunde daca talibanii vor ataca americani in timpul desfasurarilor si evacuarilor intensificate.
Americanii pregatesc o baza militara in strainatate pentru a primi si gazdui un numar mare din acesti traducatori afgani si altii, pe masura ce cererile lor de viza sunt procesate. Administratia Biden nu a identificat baza, dar a discutat atat cu Kuweit, cat si cu Qatar despre folosirea bazelor americane de acolo pentru relocarile temporare.
Pana joi, SUA au transportat 1.200 de afgani – fosti angajati americani si familiile lor – la Fort Lee, Virginia.
Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat ca, in curand, SUA vor avea avioane de evacuare care vor zbura zilnic, pentru acei traducatori afgani si alte persoane care reusesc sa ajunga la aeroportul din Kabul in ciuda luptelor.
Numarul de afgani care vor fi evacuati cu avionul in cadrul programului special de acordare a vizelor va „creste foarte rapid in zilele urmatoare”, a declarat Price joi.
Viabilitatea armatei afgane antrenate de SUA pare din ce in ce mai slaba. O noua evaluare militara spune ca Kabulul ar putea intra sub presiunea talibanilor inca din septembrie si, daca tendintele actuale se mentin, tara ar putea cadea in mainile talibanilor in cateva luni.
Cu putin timp inainte de anuntul lui Price privind evacuarea unei parti a personalului ambasadei, ambasada a indemnat cetatenii americani sa plece imediat – reiterand un avertisment pe care l-a emis pentru prima data sambata.
Ultima retragere va limita si mai mult capacitatea ambasadei de a-si desfasura activitatea, desi Price a sustinut ca aceasta va putea functiona in continuare. Personalul neesential fusese deja retras din ambasada in aprilie, dupa anuntul de retragere facut de Biden in aceeasi luna, si nu a fost imediat clar cati membri ai personalului vor ramane in complexul puternic fortificat. Incepand de joi, la ambasada existau aproximativ 4.200 de angajati, dar cei mai multi dintre acestia sunt cetateni afgani, potrivit Departamentului de Stat.
In afara de evacuarea completa si inchiderea ambasadei, Price a spus ca sunt analizate si alte planuri de urgenta, inclusiv posibila relocalizare a operatiunilor sale la aeroport.
De asemenea, Marea Britanie a trimis 600 de soldati in Afganistan pe termen scurt pentru a-si ajuta cetatenii sa paraseasca tara.
Canada urma sa trimita forte speciale pentru a ajuta personalul canadian sa paraseasca Kabulul, a declarat pentru The Associated Press o sursa familiarizata cu acest plan. Oficialul respectiv, care nu a fost autorizat sa vorbeasca public despre acest subiect si a vorbit sub rezerva anonimatului, nu a precizat cate forte speciale vor fi trimise.