Primele tentative de frauda la renumarare: „La o sectie au pus cu 3 voturi in minus pentru Elena Lasconi”. BEC anunta de ce refuza prezenta observatorilor

politica

Saci cu voturi

Stefan Lucian Judele, consilier general in Consiliul General al Capitalei, anunta ca au fost depistate primele tentative de fraude la renumararea voturilor.

Prima tentativa de frauda la renumarare. Cei 10 reprezentanti ai BEJ/BES se impart in 3 echipe si fiecare numara cate o sectie. Unde apar modificari, numara toata lumea.

La o sectie au pus cu 3 voturi in minus pentru Elena Lasconi si au scris repede PV-ul (procesul-verbal) fara sa o cheme si pe reprezentanta noastra la numarare (ca sa se mearga mai repede). Reprezentanta noastra nu a fost de acord si s-a renumarat de fata cu ea din nou.

Ghici ce? Voturile au aparut ca prin minune, iar PV-ul a ramas identic cu cel din seara alegerilor.

Si suntem la primele sectii, la primii saci, iar reprezentantii nu sunt inca praf de oboseala”, a subliniat Judele.

Biroul Electoral Central (BEC) afirma ca dispozitiile legale in vigoare ”nu stabilesc posibilitatea observarii procesului de renumarare a buletinelor de vot”, intrucat acreditarile in acest sens sunt pentru operatiune desfasurate de birourile electorale ale sectiilor de votare, in timp ce renumararea se face de catre birourile superioare ierarhic acestora. BEC adauga ca nu are atributii sa acrediteze asociatii sau fundatii, observatori internationali si reprezentanti ai institutiilor mass-media straine sa participe la operatiunile birourilor electorale ale sectiilor de votare, iar legislatia nu prevede posibilitatea ca aceste categorii sa participe la operatiunele derulate de birourile electorale superioare.

Biroul Electoral Central pentru alegerea Presedintelui Romaniei din anul 2024 (BEC) arata, intr-un comunicat de presa transmis vineri, ca ”dispozitiile legale incidente organizarii scrutinului pentru alegerea presedintelui Romaniei din anul 2024 nu stabilesc posibilitatea observarii procesului de renumarare a buletinelor de vot, pentru extinderea cadrului de observare a alegerilor fiind necesara modificarea dispozitiilor art. 47 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabilesc ca persoanele acreditate participa la toate operatiunile efectuate de birourile electorale ale sectiilor de votare, si nu la operatiunile desfasurate de celelalte birouri electorale”.

Astfel, reprezentantii BEC afirma ca, in conformitate cu prevederile art. 12 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/2024 privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2024 si a alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor din anul 2024, birourile electorale ale sectiilor de votare si-au incetat activitatea, operatiunile de renumarare fiind derulate de birourile ierarhic superioare acestora.

Potrivit dispozitiilor art. 16 alin. (2) ultima teza din Regulamentul de organizare si functionare a birourilor electorale constituite pentru alegerea Presedintelui Romaniei din anul 2024, aprobat prin Hotararea Biroului Electoral Central nr. 1/H/13.09.2024 si modificat prin Hotararea Biroului Electoral Central nr. 5H/09.11.2024, dupa incetarea activitatii birourilor electorale ale sectiilor de votare, atributiile acestora sunt aduse la indeplinire de biroul electoral ierarhic superior.

”Biroul Electoral Central precizeaza ca renumararea dispusa de Curtea Constitutionala la data de 28 noiembrie a.c. se realizeaza in conformitate cu Decizia BEC nr. 205D/28.11.2024, ca urmare a cererii de anulare a alegerilor inregistrata pe rolul instantei de contencios constitutional, si nu in proceduri reglementate de legislatia electorala ca operatiuni ale birourilor electorale ale sectiilor de votare sau ca operatiuni de stabilire a rezultatelor alegerilor”, scrie in comunicat.

Totodata, potrivit dispozitiilor art. 47 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si dispozitiilor art. 89 din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt expres mentionate categoriile de persoane care pot asista in ziua votarii la operatiunile efectuate de birourile electorale ale sectiilor de votare, printre acestea numarandu-se persoanele acreditate, respectiv observatori interni, desemnati de catre asociatii sau fundatii, observatori internationali si reprezentanti ai institutiilor mass-media straine.

BEC adauga ca, potrivit dispozitiilor legale, observatorii interni, desemnati de catre asociatii sau fundatii, observatorii internationali si reprezentantii institutiilor mass-media straine sunt acreditati de catre Autoritatea Electorala Permanenta, in timp ce reprezentantii institutiilor mass-media romanesti au acces in sectiile de votare in ziua votarii numai in baza actului de identitate si a legitimatiei de jurnalist, conform Hotararii Autoritatii Electorale Permanente nr. 22/2024.

”Subliniem, in acest context, ca Biroul Electoral Central nu are atributii sa acrediteze asociatii sau fundatii, observatori internationali si reprezentanti ai institutiilor mass-media straine sa participe la operatiunile birourilor electorale ale sectiilor de votare, iar legislatia electorala nu prevede posibilitatea acreditarii acestor categorii sa participe la operatiunile birourilor electorale superioare acestora. Limitat la atributiile Biroului Electoral Central, reamintim ca toate institutele de sondare a opiniei publice care au formulat solicitari pentru efectuarea sondajelor la iesirea de la urne si care indeplineau conditiile legale au fost acreditate in acest sens, iar, pentru sporirea transparentei procesului electoral, a fost emisa Decizia nr. 4/D/24.09.2024 privind aprobarea procedurii de acreditare a delegatilor formatiunilor politice care participa la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2024 si nu au reprezentanti in biroul electoral al sectiei de votare sau in biroul electoral pentru votul prin corespondenta”, se mai arata in documentul transmis de BEC.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: