PRIMELE noua propuneri concrete pentru Iohannis, aplicabile pana la 10 decembrie
Cinci organizatii au semnat un apel prin care propun un set de noua masuri fezabile si neutre politic care ar putea fi adoptate pana la sfarsitul anului, in contextul in care presedintele Klaus Iohannis a anuntat in aceasta dimineata ca va chema la consultari si reprezentanti ai societatii civile, in incercarea de reformare a clasei politice.
Masurile propuse corespund celor lansate in ultimele zile in strada de protestatari. Iata in continuare scrisoarea deschisa adresata presedintelui si parlamentului:
Pentru presedintele Iohannis
1. Desemnarea unui premier credibil si cu vointa pentru a introduce schimbarea de profunzime ceruta de romani atat in noiembrie 2014 cat si in noiembrie 2015.
Demisia lui Victor Ponta si Gabriel Oprea doar pentru a fi inlocuiti de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce dv ati promis celor ce v-au ales. Daca pretul pentru o schimbare reala vor fi alegerile anticipate, atunci asa sa fie.
Pentru Parlament si premierul nou investit
2. Revenirea la alegerea primarilor si presedintilor de consilii judetene in doua tururi de scrutin, pentru a inlatura pericolul de oligopol al partidelor mari. Termen: 10 decembrie.
3. Anularea mandatelor celor 552 primari si 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014.
CCR a declarat masura neconstitutionala, insa Parlamentul refuza de aproape un an de zile sa puna situatia in ordine, plasandu-se astfel in afara legii. Termen: 1 decembrie.
4. Dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI si SIE din Parlament si desemnarea unor parlamentari credibili, care sa efectueze anchete serioase si sa ofere explicatii publice pentru activitatile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient. Termen: 1 decembrie.
5. Inlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoana competenta, neutra politic si apta sa-si indeplineasca mandatul in interes public. Termen: 1 decembrie.
6. Aprobarea infiintarii Agentiei Nationale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate. Termen: 10 decembrie.
7. Respingerea initiativelor existente in Parlament care vizeaza slabirea mecanismelor de lupta anticoruptie. Termen: 1 decembrie.
8. Intarirea DNA si a Parchetelor prin oferirea posibilitatii tehnice de a efectua interceptari, pentru a nu mai depinde de tehnica SRI.
9. Premierul investit sa procedeze urgent la demiterea sefilor de companii publice cu probleme legale (cazul CE Oltenia).
De asemenea, sefii numiti prin incalcarea legii (OUG 109/2011 privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfa, CNADNR, Aeroporturi Bucuresti, CN Hunedoara si altele trebuie demisi si noii sefi numiti prin respectarea deplina a criteriilor de selectie si profesionalism cerute de OUG 109. De la aplicarea acestei ordonante, modificata recent, nu trebuie sa existe niciun fel de exceptii. Termen: 1 decembrie.
10. Premierul investit se angajeaza sa decapuseze companiile de stat (care au datorii cat bugetele sanatatii si educatiei la un loc), precum si la continuarea procesului de profesionalizare si depolitizare a managementului companiilor de stat. Termen: 10 decembrie.
Propunem Presedintiei stabilirea unei proceduri transparente de desemnare a reprezentantilor societatii civile la consultarile convocate pentru data de 6 noiembrie sau altele viitoare, prin utilizarea de instrumente online de dezbatere.
ExpertForum (EFOR)
Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE)
Grupul pentru Dialog Social (GDS)
Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN)
Asociatia Pro Infrastructura
Sursa: revista22.ro
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook