Primele amenintari de la Moscova dupa victoria istorica a Maiei Sandu. Rusia acuza „ingerinte externe” in alegerile din Moldova
Moscova a lansat deja cateva avertismente la adresa Chisinaului dupa victoria zdrobitoare a PAS, partidul Maiei Sandu. Oficialii rusi vorbes despre „ingerinte externe” in alegerile din Moldova si ameninta ca s-ar putea folosi de Transnistria daca noul guvern se va pozitiona contra Moscovei.
Rusia a urmarit indeaproape pregatirea si desfasurarea alegerilor anticipate pentru parlamentul Republicii Moldova. Observatorii rusi au facut parte din misiunile de monitorizare ale Adunarii Interparlamentare CSI, Comitetului Executiv CSI, Adunarii Parlamentare a Uniunii Belarus-Rusia, precum si OSCE / ODIHR, conform aceluiasi text.
„In perioada preelectorala, Ministerul de Externe rus si-a exprimat in repetate randuri regretul cu privire la faptele de ingerinta externa in procesele politice interne din Republica Moldova din partea SUA, Uniunii Europene si a statelor sale membre. Cu toate acestea, partea rusa respecta rezultatele alegerilor si se asteapta ca acestea sa contribuie la armonia interetnica in societatea moldoveana”, a subliniat Zaharova.
„Ne confirmam disponibilitatea pentru dezvoltarea unei colaborari in diferite domenii cu noul parlament si cu noul guvern al Republicii Moldova”, a afirmat reprezentanta MAE rus, adaugand ca Moscova spera ca acordurile si intelegerile de pana acum intre cele doua tari vor fi consecvent implementate, iar Republica Moldova „va continua sa participe in mod activ la procesele de integrare in spatiul CSI”.
De asemenea, Moscova este gata „sa colaboreze cu toate fortele politice moldovene care vizeaza consolidarea legaturilor dintre tarile si popoarele noastre”, a adaugat Maria Zaharova.
„Caracterul amical al relatiilor dintre Rusia si Republica Moldova corespunde intereselor fundamentale ale cetatenilor nostri, care au o istorie comuna, stranse legaturi spirituale, culturale si umanitare”, mentioneaza in final purtatoarea de cuvant a MAE rus.
Seful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatica si Relatii cu Compatriotii, Leonid Kalasnikov, a declarat ca Rusia va „intari factorul transnistrean” daca noul guvern de la Chisinau va alege o linie anti-rusa.
„Politica rusa fata de Moldova va depinde de guvernul care a fost ales: daca acest guvern respinge Rusia, atunci, desigur, vom actiona in consecinta, in special, atunci ne vom consolida factorul transnistrean”, a declarat, luni, oficialul rus, dupa rezultatele ultimelor alegeri parlamentare din Republica Moldova.
In acelasi timp, el a mentionat ca „va fi din ce in ce mai dificil sa se faca acest lucru, deoarece Transnistria este acum situata intre doua state esential ostile [Moscovei]”.
Kalasnikov a adaugat „declaratiile conciliante ale PAS despre relatiile cu Rusia in ajunul alegerilor se vor transforma in pro-UE si pro-NATO si in resuscitarea scenariului de forta fata de Transnistria si ulterior, probabil, unirea cu Romania”.
Kalasnikov considera ca „asta este tot ceea ce populatia rusofona si gagauza pur si simplu nu accepta”.
„Daca [Maia] Sandu continua sa urmeze o astfel de politica, ascunzandu-o cu pricepere sub masca presupusei cooperari cu Rusia, va fi un alt fiasco, care s-a intamplat deja de mai multe ori cu predecesorii sai si, din pacate, tara nu va iesi din aceasta groapa atunci „, a spus parlamentarul.
Partidul Actiune si Solidaritate (PAS), al Maiei Sandu, a castigat detasat alegerile parlamentare anticipate de duminica, cu 52,8% din voturi (63 de mandate), fiind prima formatiune de dreapta care obtine o majoritate absoluta in cadrul unui scrutin legislativ in Republica Moldova.
Blocul comunistilor si socialistilor (BeCS), condus de fostii presedinti Vladimir Voronin si Igor Dodon, s-a clasat pe locul doi, cu 27,17% (32 de mandate).
In noul parlament de la Chisinau vor intra si reprezentantii Partidului Sor, al fostului primar de Orhei, Ilan Sor, un controversat om de afaceri care nici nu se afla pe teritoriul Republicii Moldova. El este dat in cautare internationala dupa ce a fost condamnat la sapte ani de inchisoare in prima instanta in Dosarul „Furtul miliardului” privind deturnarea a circa un miliard de dolari din sistemul bancar al republicii intre 2012 si 2015. Formatiunea acestuia a obtinut 5,74 de voturi si va avea sase mandate in noul parlament.
In total 20 de partide politice, doua blocuri electorale si un candidat independent au concurat pentru cele 101 de locuri in parlamentul de la Chisinau, dar restul, in afara celor trei enumerate, nu au reusit sa treaca pragul electoral de 5% pentru partide si de 7% pentru blocuri politice.