Intr-o rara demonstratie de sfidare fata de guvernul federal de la Moscova, politicienii regionali din Tatarstan au respins joi un set de amendamente la constitutia regiunii care ar fi retrogradat, printre altele, liderul republicii de la „presedinte” la „sef”, informeaza The Moscow Times.
Desi, la un moment dat, 13 regiuni rusesti isi numeau sefii alesi „presedinti”, o campanie de centralizare riguroasa lansata de Kremlin in ultimul deceniu a redus drastic utilizarea acestui termen, lasandu-l pe Rustam Minnikhanov din Tatarstan singurul lider regional din Rusia care mai foloseste acest titlu.
Tatarstanul a fost mult timp apreciat de experti ca fiind o paradigma a federalismului pentru capacitatea guvernului sau de a pastra o larga autonomie politica si economica, in contradictie cu tendinta predominanta observata in alte parti ale Rusiei.
In ciuda acestui fapt, parlamentul regional din capitala Kazan ar urma sa adopte pana la sfarsitul anului amendamente la constitutia Tatarstanului pentru a o alinia la constitutia Rusiei din 2020 si la o lege din 2021 care aboleste presedintiile regionale.
Cu toate acestea, o mare majoritate a deputatilor sai a refuzat joi sa sustina masura si a respins proiectul de lege cu o majoritate covarsitoare.
„Cum le vom explica acest lucru alegatorilor nostri? De ce facem aceste schimbari? Constitutia noastra nu functioneaza deja?”, a intrebat deputatul regional Nikolay Rybushkin, membru al partidului de guvernamant Rusia Unita, in timpul sedintei de joi, potrivit site-ului Idel.Realii.
„Daca anulam totul acum si continuam sa traim sub noi legi, vom pune sub semnul intrebarii insasi fundatia statului rus”, a declarat un alt deputat al Rusiei Unite, Marat Galeev, potrivit Idel.Realii.
Proiectul de lege care introduce modificarile constitutionale a fost prezentat miercuri de un grup de 37 de deputati. Printre prevederile sale se numara eliminarea din Constitutie a oricarei mentiuni privind suveranitatea de stat a Tatarstanului sau regimul special de cetatenie al regiunii.
In ciuda faptului ca acest lucru reprezinta o opozitie rara fata de o masura solicitata de Kremlin, analistii regionali sunt de acord ca este putin probabil ca incidentul sa puna capat reformularii constitutiei Tatarstanului sau sa declanseze un conflict intre Kazan si Moscova.
Expertul politic si jurnalistul tatar Ruslan Aysin a declarat ca votul a fost modul in care deputatii din Tatarstan si-au facut cunoscut dezacordul fata de politica Moscovei, precum si o incercare de a salva aparentele pe fondul unei acaparari de putere din partea Kremlinului.
Indiferent de opinia lor personala, deputatii risca sa fie demisi din functie daca nu aproba in cele din urma masurile, a adaugat Aysin.
„Este vorba despre onoarea si demnitatea acestor deputati”, a declarat Aysin pentru The Moscow Times. „Trebuie sa ai un curaj serios pentru a face acest lucru”.
Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…