Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, intr-un mesaj prilejuit gala ”Topul National al Firmelor”, ca este ”o mare nedreptate” faptul ca eforturile oamenilor de afaceri sunt anulate prin politici fiscale neinspirate, facand trimitere la modificarile Codului Fiscal decise de Guvern.
”Consider ca este o mare nedreptate faptul ca eforturile si planurile dumneavoastra de afaceri sunt anulate de politici fiscale neinspirate, insuficient argumentate sau chiar lipsite de fundamente economice. Consider ca este cazul ca aceste practici sa inceteze. Mediul de afaceri nu poate prospera decat prin politici economice responsabile, coerente, care sa rezolve problemele de azi fara a genera altele maine, poate chiar mult mai grave pe termen lung”, se arata in mesajul lui Iohannis, prezentat participatilor la cea de-a XXIV-a gala ”Topul National al Firmelor” de catre consilierul prezidential Cosmin Marinescu, potrivit Mediafax.
Presedintele s-a aratat nemultumit de faptul ca Guvernul a modificat ”prevederi fiscale esentiale” cu numai doua luni inainte de aplicarea lor. ”Este inadmisibil faptul ca oamenii de afaceri nu isi pot face planurile de business tocmai din cauza politicilor fiscale confuze, instabile si aflate parca la discretia exclusiva a catorva decidenti. De aceea am indemnat mereu la mai multa deschidere a autoritatilor catre dialog si parteneriat. In definitiv, mediul de afaceri trebuie sa fie un partener si chiar un vector al schimbarii in bine, nu victima unei schimbari cu orice pret”, considera seful statului.
Iohannis si-a exprimat temerile privind perspectivele economiei romanesti, in pofida cresterii economice de 6,1%. ”Aceasta crestere se bazeaza, aproape in totalitate, pe aportul consumului, in timp ce investitiile sunt in regres. Dar fara investitii nu putem spera sa avem o dezvoltare sanatoasa si sustenabila, care sa genereze prosperitate pe termen lung, nu doar pe termen scurt. Avem serioase motive de ingrijorare din cauza reducerii investitiilor straine directe cu aproape 20% pe primele opt luni ale anului, dar si a reducerii investitiilor publice, aflate intr-un continuu si pronuntat regres”, a argumentat presedintele.
Un alt motiv de ingrijorare este, in opinia lui Klaus Iohannis, faptul ca nu exista o corespondenta intre cresterea economica si cresterea veniturilor statului intrucat, pe primele 9 luni din 2017, veniturile fiscale au crescut cu mai putin de 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Un al doilea paradox reliefat de Iohannis este ca oamenii de afaceri activeaza in conditii mai dificile, Romania pierzand noua locul in topul ‘Doing Business Report’ al Bancii Mondiale, scadere cauzata de calitatea institutionala a mediului de afaceri, cum ar fi ‘initierea unei afaceri’ sau ‘obtinerea autorizatiilor de construire’.
”Este evident faptul ca, intr-un mediu de afaceri instabil, antreprenoriatul se lupta nu doar cu incertitudinea economica inerenta afacerilor, ci si cu imprevizibilitatea politicilor guvernamentale. Tocmai pentru a evita un asemenea climat, pregatirea si buna credinta a decidentilor politici sunt esentiale”, se arata in mesajul lui Iohannis.
Acesta considera ca este nevoie de un comportament etic in economie, atat din partea agentilor economici, cat si din partea statului roman. ”In conditiile in care birocratia, concurenta neloiala si lipsa de predictibilitate afecteaza si franeaza economia, solutiile trebuie sa aduca eficienta si etica, deopotriva in afaceri si in actul guvernarii. Economia nu poate progresa in absenta eticii, a responsabilitatii in economie, dar nici in absenta responsabilitatii in decizia politica”, spune presedintele.
Seful statului s-a referit si la nevoile pe termen lung ale economiei romanesti, prima dintre ele fiind dezvoltarea infrastructurii, in lipsa careia investitiile se vor diminua, iar decalajele dintre regiunile tarii se vor adanci. In al doilea rand, Iohannis a atras atentia asupra problemei fortei de munca calificate.
”Sunt binecunoscute dificultatile pe care, in prezent, angajatorii le au in a gasi resursa umana de calitate, in contextul unei piete a muncii tot mai concurentiale. Avem nevoie, in acest sens, de strategii clare, bazate pe o viziune proactiva, prin care sa preintampinam o criza acuta a economiei noastre in domeniul resursei umane”, se mai spune in mesajul lui Klaus Iohannis.
Ordonanta de Urgenta prin care a fost modificat, miercuri, Codul Fiscal prevede reducerea numarului de contributii sociale de la noua la trei si transferul unora dintre ele de la angajator la angajat, schimbari in ceea ce priveste modul de impozitare al companiilor, indeosebi pentru IMM-uri, si reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…