Prima racheta supersonica a Iranului, prezentata azi. Teheran: „Nu poate fi distrusa de nicio alta racheta datorita modului in care se deplaseaza in diferite directii si la diferite altitudini”
Iranul a prezentat marti prima sa racheta hipersonica, Fattah, despre care spune ca poate penetra sistemele de aparare antiracheta si ca ii va oferi un avantaj militar.
Mass-media de stat a publicat marti imagini de la o ceremonie de prezentare, la care au participat presedintele Ebrahim Raisi si comandanti de rang inalt ai Corpului Gardienilor Revolutiei Islamice (IRGC).
Presa de stat a declarat ca racheta se poate deplasa cu o viteza de pana la Mach 15 (5.145 de metri pe secunda), are o raza de actiune de 1.400 km. Racheta dispune de o duza secundara mobila si utilizeaza propulsoare solide care permit o manevrabilitate ridicata.
Liderul suprem Ayatollahul Ali Khamenei a ales numele, au spus ei, care se traduce aproximativ prin „Deschizatorul”, precizeaza Al Jazeera.
The domestically-developed hypersonic missile „Fattah”, #Iran IRGC’s most recent achievement, was unveiled on Tuesday morning (June 6) in the presence of President Ebrahim Raisi. pic.twitter.com/wzwUTRR3ez
— IRNA News Agency (@IrnaEnglish) June 6, 2023
#UPDATE
The range of „Fattah” hypersonic missile is 1400 km and its speed before hitting the target is up to Mach 13. pic.twitter.com/S9xYmLbNeE— SNN (@snntv_en) June 6, 2023
#IRAN unveiled its First-ever Hypersonic Missile ‘#FATTAH.’ According to Iranian media, the Fattah hypersonic missile has a range of 1,400 kilometers and hits speeds of Mach 13-15 pic.twitter.com/OTxiGArvMn
— Kamlesh Kumar Ojha🇮🇳 (@Kamlesh_ojha1) June 6, 2023
Rachetele hipersonice se deplaseaza cu o viteza de cinci ori mai mare sau egala cu cea a sunetului si sunt manevrabile, ceea ce le face greu de tintit de sistemele de aparare si de radare.
Se crede ca Statele Unite, Rusia, China si Coreea de Nord sunt singurele tari care au testat cu succes rachete hipersonice, dar detaliile exacte ale armamentului raman putine.
Seful aerospatial al IRGC, Amir Ali Hajizadeh, a anuntat stirea privind dezvoltarea rachetei hipersonice in noiembrie anul trecut, in cadrul unui eveniment care a marcat aniversarea mortii lui Hassan Tehrani Moghaddam, cunoscut ca fiind parintele tehnologiei iraniene a rachetelor.
Moghaddam a murit dupa o explozie la o baza de rachete in 2011, care a ucis, de asemenea, peste o duzina de alti membri ai IRGC. Explozia a fost prezentata ca fiind un accident, dar unele media occidentale au relatat ca in spatele acesteia s-ar afla Israelul.
In noiembrie, Hajizadeh a declarat ca noua racheta reprezinta un „salt generational” pentru tehnologia iraniana de rachete, deoarece poate manevra in interiorul si in afara atmosferei terestre si poate penetra orice sistem de aparare antiracheta.
„Fattah nu poate fi distrusa de nicio alta racheta datorita modului in care se deplaseaza in diferite directii si la diferite altitudini”, a declarat acesta, citat marti.
Occidentul si Israelul si-au exprimat in repetate randuri ingrijorarea cu privire la programul de rachete al Iranului, afirmand ca rachetele balistice ale tarii ar putea fi folosite pentru a transporta focoase nucleare – lucru pe care Teheranul neaga ca il urmareste.
Luna trecuta, IRGC a testat cu succes o noua racheta balistica cu o raza de actiune de 2.000 km, ceea ce a atras si mai multe critici din partea Occidentului, Franta sustinand ca Iranul a incalcat rezolutia Natiunilor Unite care sta la baza acordului nuclear incheiat in 2015 de tara cu puterile mondiale.