Prezenta tancurilor SUA in Romania INFURIE Rusia. Vezi cum a reactionat Moscova

news

Rusia va fi capabila sa raspunda in mod adecvat in cazul amplasarii de tancuri si alte arme grele ale SUA si tarilor NATO in state din Europa de Est si tarile baltice, a declarat luni pentru Interfax generalul de armata Iuri Iakubov.

Presa internationala informase anterior despre planurile SUA de a instala armament greu in tarile baltice, Polonia, Romania si Bulgaria.

“Daca tehnica militara grea a SUA, compusa din tancuri, sisteme de artilerie si alte echipamente militare, va aparea intr-o serie de tari din Europa de Est si tarile baltice, acesta va fi pasul cel mai agresiv al Pentagonului si al NATO de la Razboiul rece”, din secolul trecut, a afirmat generalul rus, coordonatorul Directiei inspectorilor generali din Ministerul rus al Apararii. “Rusiei nu-i ramane altceva decat sa-si sporeasca fortele si mijloacele in directia strategica Vest”, a spus Iakubov.

El apreciaza ca, “in primul rand, va fi consolidata gruparea militara pe intreg perimetrul frontierei de vest a Rusiei, inclusiv cu noi formatiuni de tancuri, de artilerie si unitati aeriene”. “Brigada de rachete din regiunea Kaliningrad va fi reinarmata rapid cu noi sisteme de rachete tactice „Iskander”, va fi supus unor modificari substantiale grupul interarme din Belarus etc”, a avertizat acelasi inalt responsabil militar rus, comentand informatiile aparute in mass-media potrivit carora Casa Alba si Pentagonul intentioneaza sa concentreze in apropiere de granita cu Rusia tehnica militara grea (tancuri, artilerie, vehicule de lupta pentru infanterie) la baze din tari din Europa de Est si tarile baltice, inclusiv in Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Romania, Bulgaria si, probabil, Ungaria, relateaza Agerpres.

Rusia, a subliniat generalul rus, s-a retras definitiv din Tratatul privind fortele conventionale din Europa (CFE), astfel, in cazul unui raspuns nu va fi legata de limitari pe flancuri, asa cum a fost inainte, dupa numarul de tancuri, avioane, sisteme de artilerie in zonele de frontiera. El a reamintit ca, pana in 2007, Rusia a respectat prevederile Tratatului CFE si putea tine in partea de vest a Europei un numar strict limitat de arme grele, inclusiv tancuri si avioane.

In acelasi timp, Kremlinul a refuzat sa comenteze informatiile din mass-media privind dislocarea armelor grele americane in Europa de Est. “Nu a existat nicio declaratie din partea SUA, de aceea nu am nimic de spus. Cand va fi, atunci vom comenta”, a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, citat de Interfax.

Lituania a confirmat luni ca va primi in viitorul apropiat armament greu american, premierul Algirdas Butkevicius afirmand ca tara sa poarta discutii cu Washingtonul in aceasta privinta, transmite luni euronews. ”As spune ca regiunea noastra este expusa unui risc ridicat. De aceea, cred ca atentia NATO si a conducerii sale, ilustrata nu doar prin cuvinte, ci si prin planuri si actiuni in viitorul apropiat, reprezinta un lucru foarte pozitiv pentru tara noastra si pentru securitatea populatiei noastre”, a spus seful guvernului lituanian.

El a precizat ca in prezent sunt elaborate planuri pentru o locatie unde armamentul respectiv sa fie amplasat pe termen mai lung. Presa americana sugereaza ca, daca vor fi aprobate, planurile vor fi puse in practica inaintea apropiatei reuniuni a ministrilor apararii din statele membre NATO, prevazuta pentru 24 iunie, la Bruxelles.

Anterior, Polonia a confirmat ca poarta negocieri cu Washingtonul cu privire la stationarea pe teritoriul sau de armament greu american. ”Purtam astfel de convorbiri cu partea americana. Acesta a fost si obiectul discutiilor avute cu secretarul american al apararii Ashton Carter in cursul vizitei mele la Washington, pe 19 mai”, a declarat ministrul polonez al apararii Tomasz Siemoniak.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: