Preturile petrolului la nivel mondial scad brusc dupa ce un atac de represalii al Israelului din weekend a vizat mai degraba situri militare iraniene decat infrastructura energetica a acestuia, relateaza AP. SUA au solicitat anterior israelienilor sa evite atacarea campurilor petroliere, printre alte posibile tinte, au declarat surse oficiale.
Preturile titeiului au crescut la nivel mondial pe 2 octombrie, dupa ce Iranul a lansat aproape 200 de rachete asupra Israelului, parte a unei serii de atacuri care au escaladat rapid intre Israel si Iran si aliatii sai arabi, amenintand sa impinga Orientul Mijlociu mai aproape de un razboi la nivel regional.
Iranul este al saptelea mare producator de petrol din lume, insa un conflict mai amplu in Orientul Mijlociu ar putea avea un impact asupra unora dintre cei mai mari producatori de energie din regiune.
In conditiile in care multi considera ca aceasta amenintare se diminueaza, cel putin pe termen scurt, pretul titeiului american de referinta si al titeiului Brent, referinta internationala, a scazut luni cu 6%. Pretul titeiului american a scazut cu mult sub 70 de dolari pe baril.
Armata israeliana a declarat ca avioanele sale au vizat instalatii pe care Iranul le-a folosit pentru fabricarea rachetelor trase asupra Israelului, precum si amplasamente de rachete sol-aer.
Accentul a revenit asupra fundamentelor pietelor energetice globale, care in acest an au fost caracterizate de o oferta abundenta si o cerere in scadere. Un factor principal este incetinirea cresterii economice in China, un mare consumator de energie.
Iar alianta OPEC+, formata din membrii cartelului producatorilor si din tari aliate, inclusiv Rusia, are mai putina influenta asupra preturilor globale decat in anii 1970, cand embargoul petrolier care a urmat declansarii razboiului Yom Kippur in 1973 a cvadruplat preturile petrolului.
Previziunile pe termen lung sunt ca preturile petrolului sa scada, nu sa creasca. Acest lucru se datoreaza faptului ca echilibrul dintre cerere si oferta a inclinat in favoarea ofertei, o dinamica care, de obicei, duce la scaderea preturilor petrolului.
Potrivit unei recente actualizari privind pietele energetice a Agentiei Internationale pentru Energie, cererea de petrol in prima jumatate a acestui an a crescut cu cea mai mica valoare din 2020. Intre timp, rezervele au continuat sa creasca, iar alianta OPEC+ a declarat ca intentioneaza sa elibereze mai mult petrol pe piata incepand din decembrie.
Contractele futures pe petrol au crescut rapid la inceputul anului si au atins 85 de dolari pe baril in aprilie, dar de atunci aproape totul a fost in declin, iar preturile la pompa sunt in aceeasi linie.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…