Prestigiosul Financial Times, articol taios despre „liderii autoritari de la periferia Europei”: „Pun in pericol valorile europene”
Editorial foarte critic in prestigioasa publicatie Financial Times fata de guvernele populiste si autoritariste din sud-estul Europei. „Liderii autoritari de la periferia putreda a Europei pun in pericol valorile europene”, se intituleaza comentariul semnat de Gideon Rachman.
Autorul articolului face referire si la Romania, aducand aminte ca „guvernul roman s-a ciocnit cu Bruxelles-ul din cauza coruptiei”.
Intr-o epoca in care autocratia si coruptia au pornit in mars, UE proclama cu mandrie ca ea apara democratia si statul de drept. Dar, in vreme ce mai toti cei 28 de membri ai blocului se pot lauda cu acelasi lucru fara a rosi, un putregai antidemocratic s-a instalat la periferia lui, scrie Financial Times intr-un editorial preluat de Rador. Daca nu va fi tratata, putreziciunea se va intinde catre centru – si ar putea in cele din urma sa distruga pretentia UE de a fi o comunitate a valorilor, mai arata editorialistul FT.
„Cel mai evident pericol vine din Ungaria. Viktor Orban tocmai a castigat din nou puterea, in urma unei mari victorii electorale. Insa premierul ungar a subminat deja alte institutii vitale pentru o societate libera – independenta justitiei, libertatea presei si organizatiile nonguvernamentale, care pot trage guvernul la raspundere.
Ungaria nu e singura problema. Guvernul Poloniei este investigat de Comisia Europeana pentru subminarea statului de drept. In Slovacia si Malta, jurnalisti de investigatie care cercetau coruptia la cele mai inalte niveluri ale guvernului au fost asasinati recent. Crimele nu au fost rezolvate in nici unul dintre cazuri – desi premierul slovac Robert Fico a demisionat.
Intre timp, in Cehia vecina, premier este Andrej Babis, un miliardar si proprietarul a doua dintre cele mai mari ziare ale tarii – si el este investigat sub suspiciunea de frauda.
Inalti oficiali ai UE recunosc ca Bulgaria, actuala detinatoare a presedintiei rotative a UE, are o problema persistenta cu crima organizata.
Guvernul roman s-a ciocnit cu Bruxelles-ul din cauza coruptiei.
Multe dintre aceste probleme cangreneaza tari relativ mici, care nu figureaza frecvent in presa internationala. Guvernele lor stiu cum sa joace jocul european, scotand pe gura vorbele pioase asteptate de la ele. Dl Orban e un pic aparte, intrucat pare sa-i faca placere sa joace rolul tipului rau, autoritar. Opozitia galagioasa a conducatorului ungar fata de imigrantii musulmani i-a adus si o postura internationala, precum si un club de admiratori din randurile dreptei populiste.
Insa motivul fundamental pentru care dl Orban constituie o amenintare la adresa UE nu rezida in ostilitatea lui fata de refugiati, si nici macar in retorica lui violenta. Este vorba despre modul in care guvernul sau cauta sa controleze presa, universitatile, tribunalele si ONG-urile.
La o reuniune UE din 2015, dl Orban a fost intampinat de Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, cu un voios: ‘Salut, dictatorule!’ Dar a avea un conducator autoritar asezat la masa UE nu este o chestiune amuzanta. Acest fapt are un efect imediat si daunator asupra eforturilor UE de a-si proteja valorile si de a-si aplica regulile.
In consecinta, eforturile UE de a cenzura Polonia pentru violarea statului de drept vor esua probabil, fiindca Ungaria va proteja Polonia si vice-versa. Propunerile de conditionare a profitabilelor plati de la bugetul UE de respectarea statului de drept e de asemenea probabil sa fie respinse. Un bloc autoritar se formeaza in interiorul autoproclamatului club al democratiilor.
Unii politicieni UE au tras semnalul de alarma cu privire la evenimentele din Ungaria. Insa altii se fac complici. Partidul Fidesz al dlui Orban si-a pastrat statutul de membru al Partidului Popular European (PPE), gruparea dominanta din Parlamentul European (PE) – iar acest lucru ofera Ungariei un valoros sprijin politic. Vorbiti cu Manfred Weber, seful PPE si presedintele PE, iar el va va spune zambind ca „Viktor” nu a incalcat inca nici o linie rosie. Aceasta este o pozitie greu de impacat cu recenta condamnare a Ungariei de catre Consiliul Europei pentru ‘restrictii ample asupra libertatii de asociere, in contradictie cu standardele internationale ale drepturilor omului’.
Unii din Europa de Vest se lamenteaza acum pe tacute din cauza deciziei de a extinde consistent blocul UE, prin admiterea de membri dintre fostii sateliti sovietici. Dar ar insemna sa te culci pe-o ureche daca ai crede ca statele membre mai vechi sunt perfect sanatoase din punct de vedere politic.
In Spania peste 20 de politicieni catalani risca pedepse lungi cu inchisoarea pentru ‘rebeliune’. Guvernul spaniol insista ca tribunalele sale aplica statul de drept – din moment ce separatistii catalani au violat constitutia spaniola. Dar ceva merge cu siguranta rau in orice tara democrata care se trezeste ca incarcereaza politicieni alesi, non-violenti.
In Austria Partidul Libertatii de extrema dreapta se afla in coalitia de guvernare si a fost acuzat de epurarea unei agentii guvernamentale. In Italia partidul Liga, de extrema dreapta, va face probabil parte din guvern. Liderul lui, Matteo Salvini, este un admirator galagios atat al dlui Orban cat si al lui Vladimir Putin – de unde se naste intrebarea daca el va adopta aceeasi abordare in privinta justitiei si a presei.
Sigur, oricine face aceste observatii din Regatul Unit (cum le fac si eu) este vulnerabil la acuzatii de rea credinta. Deci, pentru a fi clar, eu nu cred ca amenintarile la adresa democratiei si statului de drept din UE constituie un argument in favoarea Brexit-ului. Parasirea pietei unice si a uniunii vamale ale UE ramane un act de enorma automutilare al Regatului. Mai mult, distrugerea UE nu va imbunatati perspectivele democratiei pe intreg continentul. Din contra, va indeparta multe dintre constrangerile care inca au mai ramas impotriva unor indivizi cu instinct autoritar, cum e dl Orban.
Acesta este si motivul pentru care atat de multi dintre conducatorii autoritari in curs de afirmare din UE sunt atat de galagiosi in retorica lor anti-UE. Ingrijorarea este aceea ca ei isi sporesc influenta – nu numai la ei in tara, dar si la Bruxelles”, scrie Financial Times.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.