Presshub – Un mit demontat: Brancusi nu a fost niciodata renegat in propria tara. Nici in regimul comunist
Brancusi nu a fost niciodata renegat in propria tara. Nici in regimul comunist, spune, categoric, Doina Lemny, cea care se ocupa de Atelierul Brancusi de la Centrul Pompidou din Paris si care este curatoarea primei expozitii organizate in Romania, dupa 50 de ani, cu opere ale sculptorului din afara tarii.
Doina Lemmy face, intr-un interviu acordat PRESShub, si alte afirmatii categorice, care demonteaza multe dintre afirmatiile care s-au facut despre Brancusi in Romania:
In 1970, la cinci ani dupa instaurarea lui Ceausescu la putere, a avut loc cea mai mare expozitie Brancusi care se poate imagina in Romania, la MNAR.
In 1967, la 10 ani de la moartea lui Brancusi, s-a organizat un mare colocviu Brancusi la care au fost invitati specialisti din toata lumea. Daca era tara atat de inchisa si-l renegau pe Brancusi de ce au organizat toate astea?
Cand a plecat din tara, el a plecat de buna voie, nu l-a dat nimeni afara. De aceea a si revenit. A revenit si pentru ca i s-au facut comenzi.
Nu a avut aceasta intentie de a dona statului roman totalitatea creatiilor sale.
Eu cred ca nu-l putem respecta mai mult pe Brancusi decat lasand deoparte aceasta legatura fortata cu folclorul romanesc. El nu era un folclorist.
Citeste mai mult pe presshub.ro.